Het Amerikaanse Aloft Hotel heeft een bijzondere medewerker aangenomen: een robotbutler. De Botler (robotic butler) manoeuvreert zelfstandig door het hotel om bestellingen vanaf de receptie naar de kamers van de gasten te brengen.

De Botlr, die eigenlijk SaviOne heet en is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Savioke, doet een beetje doet denken aan R2D2. Hij is ruim 90 cm hoog en weegt zo’n 45 kg. Onder het deksel aan de bovenkant ligt een opslagruimte met een inhoud van 56,5 l. De robot rijdt stilletjes met zijn elektrische aandrijving op menselijke loopsnelheid. Sensoren voorkomen dat hij per ongeluk tegen een gast of de muren oprijdt.
 

De SaviOne kan via wifi en 4G communiceren met de liften van het hotel om zelfstandig alle verdiepingen en dus alle kamers te kunnen bereiken. Wanneer de robot bij een hotelkamer arriveert, klopt hij niet aan, maar belt hij via de telefoon om te laten weten dat hij voor de deur staat. Via een camera registreert hij wanneer de hotelgast de deur opendoet. Vervolgens ontgrendelt hij het bagageluikje en laat via zijn beeldscherm weten dat de gast het luikje moet openen om zijn bestelling aan te nemen.
 

De gedachte van de directie van het Aloft Hotel achter het aannemen van SaviOne is dat het menselijke personeel z’n tijd beter kan besteden om de algehele ervaring van de gasten te verbeteren in plaats van extra handdoeken, vergeten tandenborstels of zakje chips naar kamers te brengen. Een voordeel voor de klant is dat de Botlr geen fooi verwacht, een positieve tweet is voldoende.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.