Wetenschappers van het MIT-lab CSAIL komen met een robotgrijper gebaseerd op een origamibal die uiteenlopende vormen kan vastpakken.
Robots zullen mensen de komende jaren steeds meer werk uit handen nemen. Daarbij moeten ze een enorme variëteit aan taken uitvoeren. Denk alleen al aan het inpakken van duizenden verschillende artikelen in een distributiecentrum.
Nu blinken robots echter nog vooral uit in het uitvoeren van herhaalde bewegingen met dezelfde objecten. Het Computer Science & Artificial Intelligence Lab (CSAIL) van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) pakt dat probleem aan met een nieuw soort robotgrijper die uiteenlopende vormen met sterk wisselende gewichten kan vastpakken.
Kegel van latex
Het ontwerp van de robotgrijper is gebaseerd op een zogenoemde magische bal uit de Japanse papiervouwkunst origami. De robotgrijper heeft een flexibele draagstructuur gebaseerd op het vouwpatroon van zo’n bal, waardoor hij makkelijk van vorm kan veranderen. De draagstructuur is omhuld door een flexibele, dubbelwandige kegelvorm van latex.
Door deze kelk over een object heen te plaatsen en vacuüm te trekken, sluit de robotgrijper en vormt hij zich om het object heen. Zo kan de robotgrijper meer dan honderd keer zijn eigen gewicht optillen.
Moeite met een sandwich
Het team van MIT bevestigde de robotgrijper aan een robotarm en testte de werking op een hele reeks aan voorwerpen, variërend van kwetsbare voedselwaren, waaronder eieren, druiven en een stronk broccoli, tot flessen, blikken en allerlei soorten gereedschap.
De robotgrijper heeft wel moeite met liggende, platte voorwerpen, zoals een boek of een sandwich. Ook voor een aantal andere voorwerpen is de oriëntatie soms nog een struikelblok.
Als volgende stap willen de onderzoekers daarom een camerasysteem toevoegen, zodat de robotgrijper zelf kan bepalen hoe hij iets het beste kan vastpakken.
Tekst: Paul Schilperoord
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.