Een opblaasbare ballon van MIT beweegt net zo snel en soepel door het water als een octopus. Met dezelfde techniek als het ongewervelde waterdier wordt het mogelijk om met minimale energie maximaal te bewegen.

 


De robot bestaat uit een 3d-geprinte, elastische buitenkant met een paar vinnen. Meer is er niet nodig; de robot zuigt zich vol met water en schiet weg zodra een onderzoeker hem loslaat. Hij schiet met tien lichaamslengten per seconde door het water en houdt daarbij een min of meer rechte baan aan. Precies als de octopussen die zich, in geval van nood, vol water zuigen en met 'jet propulsion' maken dat ze wegkomen; al dan niet gecombineerd met een dot inkt om een jager in de war te brengen.

Bijzonder aan de robot is dat hij zijn vorm behoudt tijdens zijn rit. Hij loopt niet zoals een ballon leeg; in plaats daarvan bestaat het ding uit een stevige huls met binnenin een opblaasbaar deel. Volgens de onderzoekers hebben mensen nog niet eerder iets gemaakt dat zó aerodynamisch is. Zelfs torpedo's, die ontworpen zijn om soepel door het water te vliegen, hebben een enorme kracht nodig om snelheid te maken.

De onderzoekers zien het ontwerp dan ook gevolgen hebben voor het ontwerp van onderzeeboten. Als de waterweerstand verminderd kan worden en de jet-techniek van de octopus ook op grotere schaal werkt, met een veel zwaardere onderzeeër, dan kan het verkennen van de zeebodem heel wat sneller en efficiënter.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.