Eureka

Het Amerikaanse Franklin Robotics ontwikkelt een autonoom robotje dat korte metten maakt met onkruid.

De bot, een soort trommeltje op vier wielen, heeft aanraakgevoelige sensoren en onderop een ronddraaiende strakgespannen nylondraad. Die maakt simpelweg alle plantjes die ónder de trommel passen een kopje kleiner.

Plantjes waar de trommel ‘tegenaan’ rijdt, en die dus waarschijnlijk geen onkruid zijn, worden ongemoeid gelaten. De aanraakgevoelige sensoren registreren een dreigende botsing en vertragen de trommel, die vervolgens zijn koers verlegt. ‘De plantjes krijgen hooguit een klein tikje’, aldus Rory MacKean, CEO van Franklin Robotics. 
 

Kragen voor plantjes

Jong opschietend groen dat onder de trommel past, gaat er dus ook aan, tenzij de eigenaar bereid is de handen uit de mouwen te steken door speciale kragen rondom de plantjes te plaatsen. ‘De robot tikt zo’n kraag eventjes aan en verandert dan van richting.’

De kragen vormen ook een bescherming tegen de schuinstaande wielen. Deze wielstand, die zorgt voor stabiliteit op de hellingen, ploegt de grond een beetje om en dat zou beginnend onkruid én groen in de kiem kunnen smoren.
 


De Tertill, die via random bewegingen in een paar dagen tijd een hele tuin bestrijkt, hoeft voor zijn werkzaamheden niet te worden opgeladen: het zonnepaneeltje op de bovenkant zou voldoende energie moeten verschaffen. De robotwieder komt waarschijnlijk volgend voorjaar op de markt.  

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.