De Robotic Kitchen – met een robotkok die zijn menselijke tegenhanger imiteert – biedt keuze uit vijfduizend recepten van chefkoks.

Na jaren ontwikkeling presenteerde het Engelse bedrijf Moley Robotics onlangs de productieversie van de keukenrobot voor thuis. Boven het aanrecht en de kookplaat zweven twee robotarmen met handen die met het bijgeleverde kookgerei alle mogelijke maaltijden kunnen bereiden. Alsof er een echte chefkok in huis is.

 

Rails

De twee robotarmen zijn verbonden met een centraal ophangsysteem dat via een rails op het plafond boven het aanrecht heen en weer kan bewegen. Het aanrecht heeft een inductiekookplaat en er staan en hangen onder meer potten, pannen, mixers, spatels en allerlei voorraad bakken met ingrediënten. Deze zijn allemaal speciaal ontwikkeld voor gebruik door de robothanden en worden met camera’s en sensoren gedetecteerd en herkend.

De Robotic Kitchen wordt bediend via een groot touchscreen om recepten te selecteren. Moley Robotics werkt samen met chefkoks om een database van meer dan vijfduizend recepten op te bouwen. De verschillende chefkoks bereiden die recepten terwijl al hun handelingen tot in alle finesses in 3D worden geregistreerd. Via speciaal ontwikkelde algoritmen worden de kleinste menselijke bewegingen omgezet in corresponderende bewegingen van de robotarmen en handen. De robot werkt dus net zo als zijn menselijke tegenhanger.

 

 

Hotels

Voor een goed uitgeruste Robotic Kitchen moet je een slordige 280 duizend euro neertellen. Naar verwachting zal het systeem in de toekomst betaalbaarder worden. Moley Robotics wil dit jaar ook een commerciële versie voor restaurants, hotels en cateraars uitbrengen om snel achter elkaar met vaste kwaliteit populaire gerechten te maken. 

 

Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Black Edge Productions

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.