Eureka

Met het robotmeubel Rognan is een zitkamer eenvoudig te transformeren in een slaapkamer.

Wereldwijd trekken mensen massaal naar de stad. Daar wordt woonruimte vervolgens steeds schaarser en duurder, en moeten mensen noodgedwongen op kleine oppervlaktes wonen. Op zoek naar innovatieve en flexibele oplossingen voor die doelgroep ging IKEA een samenwerking aan met Ori, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in robotmeubels om kleine woonruimtes optimaal te benutten.

Ori biedt al verschillende producten aan voor de kleinbehuisden. De insteek is om meubels op te bergen zolang je ze niet gebruikt. De Pocket Closet is bijvoorbeeld een dubbele kast waarvan je een deel kunt wegschuiven zodat een inloopkast ontstaat. Wanneer de kast niet wordt gebruikt, liggen de twee delen tegen elkaar aan.

Of neem het Cloud Bed, een tweepersoonsbed dat overdag is verborgen in het plafond en met een druk op de knop naar beneden komt.
 

Rollen langs een geleiderails

Nu heeft Ori in samenwerking met IKEA het robotmeubel Rognan ontwikkeld. Dit meubel herbergt verschillende functies en kan een ruimte eenvoudig transformeren van zitkamer naar slaapkamer. De ene kant van het meubel heeft een vaste zitbank met daarboven kastruimte. Na een druk op een touchscreen rolt het meubel langs een geleiderails naar de andere kant van de kamer.

Uit de ­onderkant, weggeschoven onder de zitbank, komt een tweepersoonsbed naar buiten. Boven het bed zijn kasten voor kleding in het meubel verwerkt.
 

Uit de onderkant van het meubel Rognan komt een bed tevoorschijn.


Meer bruikbaar vloeroppervlak

Het kastgedeelte van Rognan is gebaseerd op het nieuwe modulaire kastsysteem Platsa van IKEA, dat eenvoudig van indeling is te veranderen. Door ruimtes te transformeren, zou Rognan de gebruiker zo’n 8 vierkante meter aan bruikbaar vloeroppervlak opleveren. 

IKEA introduceert het robotmeubel in 2020 als eerste in Hongkong en Japan, waar veel mensen in heel kleine appartementen wonen.
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.