Eureka

Trappen beklimmen was vooralsnog onmogelijk voor een robotstofzuiger. Het Chinese bedrijf Migo Robotics maakte de stap als eerste met de Migo Ascender.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Het ronde ontwerp van de traditionele robotstofzuiger moest ervoor op de schop: om de trap op te kunnen, werd de Migo Ascender vierkant gemaakt met twee uitvouwbare armen aan weerszijden. Die armen helpen de robot om het middenstuk alvast naar de volgende trede te tillen, waarna de armen een voor
een inklappen om zich weer bij het middendeel te voegen.

De trap af gaat via het omgekeerde principe. Zo kan de robot niet alleen verschillende verdiepingen zuigen en dweilen, maar ook de trap zelf.Geen trap is te gek

Geen trap is te gek voor de robot, of het nu rechte trappen of wenteltrappen zijn, met open of gesloten treden. Voorwaarde is wel dat de treden niet hoger zijn dan 22 centimeter en niet al te smal. Vanaf zestien centimeter diepte kan de robot de trap enkel nog op en af, maar niet reinigen, worden de treden smaller dan zestien centimeter dan is de robot niet geschikt voor de trap.

Ondanks de pittige prijs (de robot inclusief laadstation kost 1380 euro), is er veel interesse in de robot: op crowdfundingsplatform Kickstarter werd al ruim twee miljoen euro geïnvesteerd.

Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Migo Robotics

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.