De beste robot-zonnepaneelpoetser is gebouwd door een team van de Universiteit van Hasselt. Twaalf Benelux-studententeams namen het gisteravond tegen elkaar op tijdens de Dutch Technology Week in Eindhoven.

Read this article in English

Een meer toepasselijke dag voor het schoonmaken van zonnepanelen is bijna ondenkbaar. Op de Markt in Eindhoven brandt de zon met 29 °C op de tenten waarin  namaak-huisdaken zijn neergezet door hightechbedrijf Sioux dat de Mechatronix Trophy-wedstrijd organiseerde. Twaalf studententeams uit Vlaanderen en Nederland moeten het met door henzelf ontworpen robots, ongeveer zo groot als thuisprinters, tegen elkaar opnemen in de strijd om wie het schoonste zonnepaneeldak achterlaat.
 

De poetsrobot van team Avans.Foto Hans Spitshuis.


Zelfsturend

‘De kunst is om de robotwassers iets te geven dat net te moeilijk is, anders gaat het ze allemaal te gemakkelijk af en krijg je robots die op elkaar lijken’, zegt Wilbert Lommer, system designer mechanics bij Sioux en medeontwerper van de wedstrijd. Dit jaar zit de grote uitdaging in het apparaat zelfsturend maken en op het gladde oppervlak tegen een hoek van 45 graden op te laten rijden.

De studenten hebben hun robot het afgelopen schooljaar ontwikkeld. Van de zestien teams die meededen, zijn al vier teams afgevallen omdat het niet lukte hun robot werkend te krijgen. Alle teams worstelen met de balans tussen houvast en snelheid. Iets te veel houvast en de robot komt het dak niet over, iets te weinig en hij valt naar beneden.


Van het dak gevallen

Dat laatste gebeurt bij de meeste deelnemers in de voorrondes: de ene na de andere robot eindigt op straat, niet één van de machines slaagt erin het parcours van acht zonnepanelen, een schoorsteen en een dakraam tot het einde af te leggen. Nu in de finale moeten ze hun echte kunnen laten zien.
 

Mislukt, de robot van team Fontys valt van het dak.Foto Hans Spitshuis.

Team Assepoetster van Fontys Hogeschool Eindhoven zit met vier man om zijn robot gebogen, druk schroevend aan hun creatie. Enkele uren voor de wedstrijd blijkt dat een van de elektrische componenten niet werkt, zoals bij vrijwel ieder team iets het toch niet blijkt te doen. Het Assepoetster-voertuigje is vergelijkbaar met een auto, zegt tweedejaars mechatronicastudent Mike van Lieshout (18 jaar). 'De achterwielen zijn aangedreven, de voorwielen sturen.'


Teleurgesteld
 

De winnende robot poetste 4 van de 8 panelen. Foto Hans Spitshuis.


Uiteindelijk lukt het geen van de teams de maximale score te halen. De uiteindelijke winnaar Probot van de Universiteit van Hasselt haalt in de finale een score van vier schone panelen. ‘Ik ben een beetje teleurgesteld over het resultaat’, concludeert Lommer. ‘De studenten hebben zich aan de spreekwoordelijke steen gestoten, maar ze hebben hier ontzettend veel van kunnen leren. Dat is het belangrijkst.’(Mathijs van Eeten)
 

Wie zelf zonnepanelen heeft kan erover meepraten: ze moeten schoon zijn om het optimaal aantal kilowatturen (kWh) aan zonne-energie te produceren. Een gemiddeld huishouden met panelen loopt volgens Sioux al gauw 200 kWh per jaar mis door vuil dat op de oppervlakte blijft liggen. Omgerekend is dat volgens de Consumentenbond al gauw 400 wasbeurten in een A+-wasmachine.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.