Rolls-Royce demonstreerde dit weekend op de luchtvaartshow van Farnburough zijn hybride vliegende taxi. Het vliegtuigje voor vier of vijf passagiers kan verticaal opstijgen en landen.

Om aan zijn elektriciteit te komen, heeft het toestel een gasturbine aan boord. Die levert voldoende stroom om de zes elektrische propellermotoren aan te drijven die zo zijn ontworpen dat ze zo weinig mogelijk geluid produceren, zo meldt Rolls-Royce op zijn website over de vliegende taxi. Voor het opstijgen levert een batterij aan boord extra energie.


Draaiende vleugels

Vier motoren zijn bevestigd aan de vleugels, twee aan de staart. De vleugels kunnen draaien om hun as zodat de propellers bij het opstijgen en landen voor de verticale stuwkracht kunnen zorgen.

Heeft het toestel voldoende hoogte, dan vouwen de propellers aan de vleugels zich op zodat ze minder luchtweerstand veroorzaken. De voortstuwing komt dan volledig van de motoren aan de staart.

Het toestel heeft een actieradius van zo’n 800 km en vliegt met een kruissnelheid van 400 km/h.
 

De vliegende taxi van Rolls-Royce met de vleugels in de verticale stand.


De gasturbine is een gemodificeerde uitvoering van de M250, die Rolls-Royce al zo’n vijftig jaar in productie heeft. Hij wordt vooral gebruikt voor de elektriciteitsvoorziening van helikopters en andere toestellen. Het bedrijf is ook hofleverancier van straalmotoren voor passagiersvliegtuigen en van motoren voor treinen en schepen.

Het gaat overigens nog om een conceptvoertuig. Daadwerkelijk gebruik is pas voorzien voor begin jaren twintig, aldus het bedrijf.


Opkomende markt

Rolls-Royce wil met zijn toestel ook een rol spelen in de ontwikkeling van verticaal opstijgende en landende vliegtuigen. Die zijn bedoeld voor de meer welgestelden die het toestel kunnen gebruiken als alternatief transportmiddel dat geen last heeft van de files en verkeersopstoppingen in en rond grote steden.

Uber en Kitty Hawk presenteerden dit voorjaar hun eigen conceptmodellen van vliegende taxi’s. (Lees ‘Ubers vliegende taxi krijgt vorm’ en ‘Kitty Hawk presenteert autonoom vliegende taxi’.) In Nederland is PAL-V producent van een vliegende auto, zowel voor in de lucht als op de weg. (Lees ‘Nederlandse vliegende auto onthuld’.)
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.