Eureka

Op het eerste gezicht ziet de Macaron eruit als een doodgewone rolmaat, en voor een groot deel is hij dat ook: hij bevat een opgerold meetlint dat kan worden uitgetrokken en ergens achter vastgehaakt. Maar een team van ­Australische ingenieurs heeft ervoor ­gezorgd dat deze rolmaat geschikt is voor slechtzienden.

Om te beginnen hoeven de streepjes niet meer te worden afgelezen. Een magnetische sensor en een afstandsmetertje houden bij hoeveel lint er is afgewikkeld en tonen het resultaat op een relatief groot display op de Macaron.

Klapstuk is echter de speciale app waarmee het apparaat via bluetooth kan communiceren. Een meting wordt hierop visueel weergegeven of via een audiosignaal. Daarnaast klinken er klikjes als het lint uitrolt en is er haptische feedback als de meting is verricht.
 

Magnetische tip

Het meetproces zelf verloopt gemakkelijker dankzij een uitklapbare punt vlakbij de rolmaatopening. Naar beneden gedrukt fixeert deze punt het op het platte vlak uitgerolde lint, terwijl het uiteinde ergens achter haakt. Vervolgens vindt de meting plaats. 

Ook het meten van cirkelvormige objecten is een stuk gemakkelijker doordat de rolmaatopening een magneetje ­bevat. De magnetische tip van het ­gebogen lint klikt hieraan vast zodra het dicht genoeg in de buurt is. 
 

James Dyson Award

De Macaron won dit najaar de Austra­lische James Dyson Award en wordt de komende maanden verbeterd, onder meer via input van gebruikers. Het is nog niet duidelijk wanneer hij op de markt komt.
 


Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.