EUREKA

Zwitserse studenten hebben een rolstoel ontworpen die een trap op en af kan rijden.

tekst Jeroen Akkermans

De rolstoel, Scalevo genaamd, neemt de trap als een tank. Het klimproces, dat achterstevoren plaatsvindt, oogt vernuftig. Tussen de grote wielen zitten twee rupsbanden van rubber die naar beneden zakken. Tegelijkertijd drukken twee uitgeklapte wielen de achterkant van de rolstoel wat omhoog. De rupsbanden staan zo een tikje schuin en krijgen na een kort aanloopje vat op de eerste traptrede. De twee extra wielen worden bijtijds weer ingetrokken.

De traplopende rolstoel is ontwikkeld door studenten Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek van de Zwiterse technische universiteit ETH Zürich en studenten van de kunstacademie in Zürich. Het studieproject, bedoeld om inzicht te krijgen in ontwerpen, lijkt een flink staartje te krijgen: na enthousiaste reacties uit binnen- en buitenland overwegen de studenten een Kickstarter-campagne om de Scalevo verder te ontwikkelen. Ook zoeken ze investeerders.

 

Steilheid

In de Scalevo zit al veel ontwerpwerk. Zuigers onder de stoel zorgen ervoor dat het zitje én de grote wielen in horizontale positie blijven tijdens het klimmen. Sensoren meten hiervoor de steilheid van de trap.
Boven aan de trap wordt het even spannend: de rolstoel steekt daar een stuk over de laatste trede heen.  De rupsbanden houden dan even in voor het uitklappen van de twee extra achterwielen. Die garanderen dat het vehikel geleidelijk in horizontale positie komt.

De trap afrijden gaat met de neus naar voren: de uitgeklapte wielen drukken de achterkant iets op, zodat de rupsbanden schuin langs de trap naar beneden kunnen rollen. Ook nu worden de wielen bijtijds ingetrokken.
De Scalevo is waarschijnlijk te zien op de Cybathlon 2016, een kampioenschap voor atleten met een handicap die elkaar met geavanceerde hulpmiddelen bestrijden.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.