Een stoeprand kan voor een rolstoel een gevaarlijke hindernis zijn. Een sensor neemt het gevaar weg. 

Volgens onderzoek van het Amerikaanse bedrijf LUCI is een stoeprandhoogte van 6,5 centimeter al voldoende om een elektrische rolstoel, voorzien van kleine wielen, te doen omslaan. Daarnaast zijn botsingen gevaarlijk omdat de inzittende maar weinig bescherming heeft.

In de Verenigde Staten zijn er jaarlijks 175 duizend bezoeken aan de eerste hulp vanwege verwondingen van rolstoelgebruikers. LUCI ontwikkelde daarom een detectie- en waarschuwingssysteem dat elektrische rolstoelgebruikers voor kantelen en botsen moet behoeden.

Het systeem van LUCI kan in de vorm van een paar sensormodules op elke elektrische rolstoel worden bevestigd. De twee grootste modules komen tussen de zitting en de wielen en worden aangesloten op de accu.


Computer stereo vision

Het systeem verbruikt minder dan 5 procent van het totale elektriciteitsverbruik van de rolstoel. De sensoren maken gebruik van systemen als computer stereo vision om een 3D-beeld op te bouwen uit de camerabeelden, radar om obstakels te detecteren en een afstandsmeter op basis van infrarood en ultrasoon.

Op straat en in gebouwen detecteren de sensoren gevaarlijke plotselinge hoogteverschillen, zoals stoepranden of trappen, te sterke hellingen, als ook mogelijke naderende botsingen. Bij een potentieel gevaarlijke situatie remt het systeem de rolstoel af tot stilstand en waarschuwt de gebruiker.

Systeemdata wordt weergegeven op een module op de armsteun. Daarmee kan het systeem ook worden aan- of uitgeschakeld. Als de rolstoel toch omslaat, dan klinkt er een alarmsignaal en kan het systeem een sms, pushbericht of e-mail sturen naar een vooraf ingestelde contactpersoon.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: LUCI

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.