FlowTack, het systeem dat realtime verkeersdata gebruikt en zorgt voor een betere doorstroming, is winnaar van de Vernufteling 2017. Royal HaskoningDHV won ermee de prijs voor het meest venuftige project van een ingenieursbureau.

De winnaar werd gisteravond bekend gemaak tijdens de viering van het 100-jarige bestaan van NLingenieurs, de brancheorganisatie van ingenieursbureaus. 'Flowtack is toekomstgericht, combineert kennis van verkeersmodellen met real time beschikbare data en heeft een grote ontwikkelpotentie', aldus de motivatie van de jury van de Vernufteling. FlowTack gebruikt de realtime data van de verkeerssystemen op straat én van weggebruikers om de doorstroming in en rond de stad te bevorderen. Komende januari gaat het systeem van start in Deventer, waar wordt begonnen met het aansturen van 25 verkeerslichten op twee lange trajecten.

De tweede prijs ging naar het Proefbelasten van betonnen bruggen van Iv-Infra. Daarbij belast een vrachtwagen de brug, waarbij het doorbuigen en het weer terugveren wordt gemeten. Zo is de feitelijke sterkte van een brug in een halve dag vast te stellen. De derde prijs ging naar Funderen op rubber van Strackee: het gebruik van een stuk rubber maakt het mogelijk in een bouwblok de fundering van slechts enkele woningen te versterken.

Via een webverkiezing werd het project Riothermie van Tauw de publiekswinnaar. De warmte van het afvalwater van een aardappelfabriek wordt gebruikt voor het verwarmen van het zwembad, wat jaarlijks bijna een 250.000 m3 gas uitspaart.

Lees hier voor meer informatie over de winnaars.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.