Eureka

Vocht kan onherstelbare schade toebrengen aan fotoapparatuur. Een goede cameratas is daarom cruciaal voor fotografen. Het Chinese bedrijf MicroNovelty ontwikkelde de waterdichte rugzak Inrigo die niet alleen de inhoud beschermt, maar ook waarschuwt als er vocht in de tas is gekomen.

De rugzak is gemaakt van de dubbelwandig uitgevoerde kunststof TPU (thermoplastisch polyurethaan) en wordt afgesloten door een lucht- en waterdichte ritssluiting. Hierdoor voldoet de rugzak aan de IP 78-normering voor waterdichtheid. Dit houdt in de praktijk in dat de rugzak een halfuur kan worden ondergedompeld in een meter water zonder te gaan lekken.

Maar wat als de ritssluiting niet goed dicht zat of als de gebruiker er per ongeluk een vochtig kledingstuk in heeft gedaan? De Inrigo-rugzak is uitgerust met een sensor die continu de luchtvochtigheid binnenin de rugzak meet. Wanneer deze een bepaalde, instelbare waarde overschrijdt, wordt er via de smartphone van de gebruiker alarm geslagen. Zo kan er op tijd worden ingegrepen voordat de apparaat schade oploopt.
 

Drijvende rugzak

De rugzak heeft een inhoud van 35 l en biedt voldoende plaats voor twee professionele fotocamera’s en vijf lenzen. Achterop is plek om een drone aan de rugzak vast te snoeren.

De luchtdichte rits kan binnen een seconde worden opengetrokken zodat de camera altijd binnen handbereik is, nadat de rugzak natuurlijk is afgedaan. Via een ventiel in de dubbelwandige laag kan de rugzak met een luchtpomp worden opgepompt, zodat deze op het water blijft drijven.
 

Waarschuwing op telefoon

Met al die dure apparatuur wil je natuurlijk niet dat de rugzak wegdrijft, ergens wordt vergeten of wordt gestolen. Gelukkig bepaalt de Inrigo-rugzak steeds de afstand tot de smartphone van de eigenaar. Wordt die afstand te groot, dan ontvangt hij meteen een waarschuwing op zijn telefoon.

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.