Van het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi zijn de eerste waarnemingen beschikbaar. Met niet eerder vertoonde nauwkeurigheid is er een beeld van de verontreiniging van de Nederlandse lucht.

Het TROPOspheric Monitoring Instrument (Tropomi) van TNO (toegepast onderzoek) en SRON (ruimte-onderzoek) vangt op verschillende golflengtes het reflecterende licht van de aarde op. Aan de hand daarvan kan het heel nauwkeurig de samenstelling van de atmosfeer meten. Zo is het instrument gevoelig voor ozon, stikstofoxiden, koolmonoxide, zwaveldioxide, formaldehyde, aerosolen en methaan (lees meer over het instrument: ‘Nederlands ruimte-instrument gaat luchtkwaliteit meten’).

Op de beelden van Nederland, België en het Ruhrgebied vallen vooral de wolken van stikstofdioxide op die worden veroorzaakt door concentraties van verkeer en industrie. De pluimvorm komt van de wind.

Stikstofdioxide Nederland 7 november 2017.


Op een andere dag, bij een andere wind, is Nederland veel schoner.
 

Stikstofdioxide Nederland 17 november 2017.


Andere beelden laten stikstofoxide rond New Delhi zien, de wolk boven de vulkaan Agung op Bali en koolmonoxide boven de Po-vlakte (zie de galerij hieronder).

De hoeveelheid data die het meetinstrument levert is enorm: per seconde maakt Tropomi 450 spectra. De nu vrijgegeven beelden zijn een eerste selectie. Wat de beelden betekenen voor de concentraties op de grond moet nog worden uitgezocht.
 

Zie hieronder: wereldkaart-animatie van stikstofoxiden.


 

Zie hieronder: wereldkaart-animatie van koolmonoxide.



 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.