boekrecensie

Twintig jaar geleden begonnen NS en ProRail het programma ‘Ruimte voor de fiets’. Een kleurrijk boek maakt duidelijk wat dat initiatief allemaal heeft opgeleverd.

Weinig landen hebben zo’n drukbereden spoorwegnetwerk als Nederland. Tegelijk zijn we bij uitstek een land van fietsers. Bijna de helft van alle treinreizigers gaat met de fiets naar het station; nog eens 16 procent gebruikt de fiets om vanaf het station op zijn eindbestemming te komen.

De behoefte aan fietsenstallingen rond de stations is dan ook bijna onstilbaar. Twintig jaar geleden lanceerden ProRail en NS ‘Ruimte voor de fiets’. Door het hele land werden nieuwe fietsenstallingen aangelegd. Alles bij elkaar zijn er op onze stations nu inmiddels ruim een half miljoen fietsplekken gecreëerd, met de pas geopende fietsenstalling bij Utrecht Centraal als overtreffende trap: die biedt plek aan 12.500 fietsen.


Ontroerende fietsenstallinkjes

In Fietsparkeren bij stations geven Folkert Piersma en Wout Ritzema tekst en uitleg over de enorme inspanning om de vele fietsers een makkelijk toegankelijke, veilige en comfortabele stallingsplaats te bieden. Beide auteurs hebben een lange staat van dienst binnen het spoorwegbedrijf en Ritzema toont zich daarnaast een uitstekend fotograaf.

Het zijn vooral de beelden die dit boek de moeite waard maken, dankzij Ritzema’s fotografie, maar ook dankzij de gulle greep uit het rijke beeldarchief van de spoorwegen: het is bijna ontroerend om de vrij troosteloze ministallinkjes te zien uit bijvoorbeeld de jaren zeventig.


Essentiële knooppunten

De tekst is met name interessant voor betrokkenen: beleidsmakers, verkeerskundigen of planologen. De auteurs hebben ervoor gekozen hun boek te schrijven alsof het een rapport is. Zonder meer de moeite waard, maar wat weer gesprekken met ontwerpers, bouwers of gebruikers zouden de levendigheid zeker ten goede zijn gekomen. 

Wel aan het woord komt staatssecretaris Stientje van Veldhoven, die in het voorwoord de loftrompet steekt over de ‘mooie en innovatieve’ stallingen van ons land. Fietsenstallingen bij stations zijn ‘essentiële knooppunten in onze infrastructuur’, jubelt ze.

Dat zal waar zijn, maar ondertussen vind ik het soms nog best een gehannes, mijn fiets op zo’n stroeve, net iets te hoge uitschuifgoot manoeuvreren. Kom maar op met die innovaties!

Fietsparkeren bij stations. 20 jaar ontwikkeling, ontwerp en realisatie. 
Folkert Piersma en Wout Ritzema
256 Blz.
€ 29,95


Foto: ProRail/Petra Appelhof

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.