Lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing presenteert een eigen ruimtepak, dat astronauten op toekomstige missies gaan dragen. Het blauwe pak is de helft lichter dan bestaande pakken en biedt meer comfort en bewegingsvrijheid.


Volgens het bedrijf zijn de bestaande pakken aan vervanging toe. Ze zijn zwaar en log en bepaalde onderdelen, zoals de metalen nekring die de helm met de romp van het pak verbindt, beperken de hoofdbewegingen te veel.

Vandaar dat de ontwerpers van Boeing nu een slanker, lichter pak presenteren. De verbeteringen zitten hem ook in kleine zaken: een rits om de helm vast te maken in plaats van een stijve metalen ring en hightech textiel dat wel waterdamp (of zweet) afvoert, maar tegelijk luchtdicht is. Speciale aandacht is er ook voor de handschoenen, waarvan de vingertoppen geschikt zijn om touchscreens te bedienen; onmisbaar in het tijdperk van de tablet.

Al deze verbeteringen zorgen ervoor dat het pak met 5,5 kg veel lichter is dan het bestaande pak van NASA (13,5 kg). ‘De oude pakken zijn zwaar en lomp en door de jaren heen – en dankzij nieuwe materialen – blijkt dat dat niet meer nodig is. Ons nieuwe pak is dan ook veel slanker en eenvoudiger ontworpen’, vertelt Chris Ferguson, oud-astronaut van NASA en nu directeur van het Starliner-team bij Boeing, in dit filmpje:

 


Het pak is luchtdicht en bestand tegen drukverschillen die optreden tijdens een ruimtevlucht. Om de bewegingsvrijheid van het pak te testen, voerden astronauten handelingen uit in de replica van de Starliner capsule van Boeing.
 

Commerciële ruimtevaart

Boeing heeft zich een paar jaar terug begeven in de commerciële ruimtevaart. Het bedrijf werkt hard om in 2018 de eerste lancering te kunnen doen met mensen voor het ruimtestation ISS. Op de wat langere termijn wil het Amerikaanse bedrijf mensen naar Mars brengen. Daarbij gaat het de concurrentie aan met SpaceX ven Elon Musk.


Beeldmateriaal Boeing

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.