Afgelopen week is vanaf het Internationale Ruimtestation ISS de RemoveDEBRIS-satelliet gelanceerd. De satelliet heeft een net en een harpoen aan boord om daarmee ruimtepuin te vangen.

Read this article in English

Voornaamste doel van de RemoveDEBRIS-satelliet is het uitproberen van verschillende manieren om ruimtepuin dat rond de aarde zweeft op te ruimen. Dat ruimtepuin wordt overigens door de 100 kg zware satelliet zelf in het heelal gebracht met twee zogeheten cubesats, elk ter grootte van een melkpak. Die cubesats dienen als het oefenmateriaal waarmee de RemoveDEBRIS zijn opruimkunsten moet laten zien. In april was de satelliet bij het ISS aangekomen (lees ‘Vuilniswagen’ voor ruimtepuin aangekomen bij ISS’).Identificeren en volgen

Het eerste wat RemoveDEBRIS te doen staat is het volgen van een van die cubesats wanneer die eenmaal is losgelaten. Dat gebeurt met lasers en camera’s. De beelden worden vervolgens naar het vluchtleidingscentrum gestuurd om daar te analyseren. Zo moet blijken of op deze manier ruimtepuin is te identificeren en te volgen.


In het net

Een van de cubesats gevangen in het net.

Vervolgens wordt de tweede cubesat losgelaten en RemoveDEBRIS moet laten zien dat hij deze kan vangen. Om dat wat te vereenvoudigen maakt de cubesat zichzelf wat groter door een eigen ballon op te blazen. Dat vangen moet gaan gebeuren met een net dat de RemoveDEBRIS op de cubesat afvuurt wanneer die 7 m van de satelliet vandaan is. Dat net rolt zichzelf vervolgens op en houdt zo de cubesat met ballon gevangen.


Harpoen

De RemoveDEBRIS heeft ook een kleine harpoen aan boord. Om die te testen laat de satelliet een klein voorwerp van 10 x 10 cm los dat de harpoen van een afstand van 1,5 m moet zien te raken. Aan de harpoen zit een lijn zodat die bij de satelliet blijft.
 

De harpoen.


De RemoveDEBRIS-satelliet zelf ondergaat ook een test om zichzelf te vernietigen, zonder het achterlaten van ruimtepuin. In dit laatste onderdeel van zijn missie ontplooit hij een ruimtezeil, dat het geheel voldoende moet afremmen om uiteindelijk in de aardatmosfeer te verbranden.
 

De RemoveDEBRIS aan zijn ruimtezeil.


De satelliet is ontwikkeld door ingenieurs van de Britse Surrey Space Centre. De komende maand worden alle instrumenten aan bod van RemoveDEBRIS eerst getest, daarna volgen de experimenten.
 

Steeds meer ruimteafval Het opruimen van ruimteafval wordt steeds dringender, omdat er steeds meer van komt  (de teller staat op 7.500 ton) en daardoor de kans op een inslag van een stuk puin op een satelliet of ruimtevaartuig steeds groter wordt. Eerdere pogingen om systemen daarvoor te testen, mislukten (lees: ‘Japan test ruimteschrootvanger’).
 


Beeldmateriaal Surrey Satellite Technology
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.