Column

‘Voorsprong door techniek.’ Echt waar?, vraagt redacteur Jim Heirbaut zich af.

‘Ròòòòòxanne’, klinkt het door mijn koptelefoon. De beroemde openingszin van Sting komt alleen niet van de cd, maar uit de mond van mijn vriend Herman, zo’n honderd kilometer verderop.

Samen met nog een vriend, Yuri, spelen we het bekende liedje van The Police. Het bijzondere is dat ik in Amsterdam ben en mijn maten in Eindhoven. We zitten allemaal thuis, achter de computer, en toch maken we gezellig muziek met elkaar, via internet.

Het samen spelen in deze formatie van drie hebben we opgepakt tijdens de coronapandemie. Naast zijn fijne zangstem hanteert Herman de gitaar, Yuri zingt tweede stem en ik leg een solide ritmische basis met mijn basgitaar. We doen het even zonder drums.

‘Dat ging prima!’, klinkt het uit mijn koptelefoon als de laatste akkoorden uitgestorven zijn. Volgende liedje. Dat dit überhaupt mogelijk is, hebben we te danken aan snel en betrouwbaar internet en aan de handige programmeur – nog bedankt – die Jamulus heeft gemaakt, vernuftige en gratis software waarmee je op afstand toch live muziek kunt maken met anderen.

Bij musiceren is precieze timing en ritme belangrijk, onmisbaar eigenlijk, anders klinkt het resultaat nergens naar.

In theorie zou je ook muziek kunnen maken van achter Zoom, Teams of Skype, de veelgebruikte software voor vergaderen en videobellen. Maar iedereen die wel eens online vergadert kent het probleem: de vertraging op de lijn die onherroepelijk optreedt doordat de data heen en weer door het netwerk moet.

Probeer dan maar eens samen de maat te houden. Bij musiceren is precieze timing en ritme belangrijk, onmisbaar eigenlijk, anders klinkt het resultaat nergens naar.

Jamulus lost dat probleem op. De software houdt de vertraging op de lijn, deze zogenoemde latency, minimaal en trekt hem voor iedere gebruiker gelijk.

Installeer de Jamulus-software en je kunt bijna meteen aan de slag. Thuis een simpele microfoon en koptelefoon aansluiten op je computer, je instrument inpluggen (indien elektrisch) en kiezen uit een van de vele servers.

Oké, met die zware basgitaar op mijn been en zittend voor mijn bureau voelt het een beetje alsof ik in een krappe opnamestudio zit. Maar Yuri, Herman en ik hebben elkaar nu een keer of tien ontmoet in een online jam en het is zeer de moeite waard.

We spelen elke week een uurtje of anderhalf samen, van bekende popliedjes tot swingende Spaanstalige nummers. Het begint steeds beter te klinken.

Toch kan ik niet wachten tot we fysiek bij elkaar kunnen komen om muziek te maken. Want hoewel Jamulus ons redelijk (af en toe verslechtert de verbinding) samen laat repeteren, ontbreekt er ook wel een hoop.

Die tevreden glimlach als je die lastige passage eindelijk in de vingers hebt. Elkaar aankijken om precies tegelijk in te vallen bij dat lastige nummer. En ook gewoon dat biertje achteraf natuurlijk, dat ook.


Foto Robert Lagendijk

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.