Dit weekend kwam de satelliet Juno het dichtst langs Jupiter. De kunstmaan suisde op een afstand van nog geen 4200 km langs de gasreus. Op dat moment waren álle meetinstrumenten ingeschakeld. De onderzoekers van NASA hopen hieruit een schat aan informatie te halen.

Nooit eerder is een door de mens gemaakt voorwerp zo dicht bij de atmosfeer van Jupiter gekomen. Afgelopen zaterdag scheerde de onderzoeksatelliet Juno op een afstand van 4184 km langs de grootste planeet van ons zonnestelsel, zo meldt NASA. Met een snelheid van 208.000 km/h wist de satelliet aan de zwaartekracht van de reusachtige planeet te ontsnappen.

Meetprogramma

Dankzij de relatief korte afstand tot de planeet wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de best mogelijke gegevens verzamelen over Jupiter. Juno is uitgerust met instrumenten die de zwaartekracht, de samenstelling van de atmosfeer, deeltjes die van de planeet afkomen en het elektromagnetische spectrum rond de planeet meten. Verder is er een fotocamera aan boord (de website missionjuno biedt een mooi overzicht). Volgens de vluchtleiding deden alle meetinstrumenten het goed toen de sonde langs Jupiter kwam.

Het zal nog even duren voordat alle informatie op aarde aankomt. Begrijpen wat de data precies vertellen over Jupiter duurt zeker langer. De foto’s die Juno met zijn camera heeft genomen worden wel binnen enkele weken verwacht. Deze zullen de meest gedetailleerde beelden ooit laten zien van de atmosfeer en beide polen van Jupiter.

Nog 35 keer

Juno werd in 2011 gelanceerd en kwam begin juli dit jaar in een ellipsvormige baan om de reuzenplaneet. De satelliet doet 53 dagen over een complete omwenteling, er staan nog 35 naderingen op het programma. Maar zo dichtbij als afgelopen weekend zal Juno niet meer komen. De missie eindigt in 2018. Voor Juno had Nasa’s Pioneer II Jupiter in 1974 het dichtst benaderd, op een afstand van een kleine 44.000 km.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.