De satelliet RemoveDEBRIS is erin geslaagd om met een net ruimtepuin te vangen. Het gaat om een onderdeel van een proef met verschillende manieren om de ruimte van onze rotzooi te verlossen.

Vandaag maakte het Britse Surrey Satellite Technology bekend dat de RemoveDEBRIS-satelliet dit weekend met succes een net op ruimtepuin heeft afgevuurd en vervolgens dat net heeft dichtgetrokken. Zie ook de video hieronder.

Ruimtepuin is een groeiend probleem in de baan rond de aarde. Afgedankte satellieten, losgeraakte zonnepanelen en andere rommel maakt het steeds drukker, terwijl nieuwe satellieten ook een plekje willen. Botsingen liggen op de loer, met miljoenen euro's aan schade tot gevolg. Raketbouwers zoeken naarstig een oplossing voor dit probleem.



Het ging uitdrukkelijk om een proef, en niet om een echte opruimactie. De satelliet leverde zelf het ruimtepuin in de vorm van een cubesat, een satelliet zo groot als een melkpak. Er is dus geen brokje puin uit de ruimte verdwenen.


Cubesat fungeerde als ruimtepuin

Bij het begin van de proef liet de satelliet de cubesat los. Eerst moest hij de die cubesat herkennen als ruimtepuin, om het daarna te kunnen volgen. Wil je ruimtepuin kunnen vangen dan moet je immers eerst weten waar het zit. Want er mag van veel van in de ruimte zijn, onderlinge afstanden zijn nog steeds erg groot.
 

De satelliet RemoveDEBRIS laat de cubesat los om te fungeren als ruimtepuin.


Zodra de cubesat zo’n 7 m van de satelliet vandaan was schoot die laatste zijn net af. Het vloog door de ruimte en snoerde zich rond de cubesat. Net en cubesat zullen uiteindelijk in de dampkring van de aarde verbranden, want dat netvertraagt de snelheid waarmee de cubesat rond de aarde cirkelt.
 

Het opgevouwen net in zijn lanceerplatform.


Harpoen

Een volgende test bestaat uit het afschieten van een harpoen op een stuk ruimtepuin, dat de satelliet ook zelf levert. Ruimtepuin heeft namelijk allerhande vormen, en bij grotere stukken kan een harpoen handiger zijn.

De proef laat zich in het licht van de circa 7500 ton ruimtepuin die op een afstand van zo’n 300 km rond de aarde zweeft, vergelijken als een Klein Duimpje die is angesteld als straatgever, maar eerst zijn gestrooide korreltjes brood met een tandenborstel moet opvegen. Maar tot nu toe heeft nog geen enkel idee om ruimtepuin aan te pakken enig succes gehad.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.