Eureka

De laatste jaren is er aardig wat digitaal speelgoed op de markt gekomen dat kinderen van de bank moet krijgen. Het Amerikaanse bedrijf New Deal Design komt nu met iets ambitieuzers: een ­digitaal speelkameraadje dat je kroost niet ­alleen uit huis moet krijgen, maar ook tot bezinning kan brengen. 

Het toetervormige scanapparaatje genaamd Spot doet dit door informatieve verhalen te vertellen over objecten waar je het op richt. Of beter gezegd: de voorwerpen die met een 3D-camera worden gescand, beginnen tegen je aan te kletsen.
 

Roodborstje

Dit appelleert een beetje aan de neiging van jonge kinderen om iets menselijks te zien in dieren en dingen. Als de scanner bijvoorbeeld een bijenkorf in het vizier krijgt, komt er een verhaaltje dat zo begint: ‘Hoi, we weten dat je ons hebt gevonden. We zijn honing­bijen en leven in deze korf met onze koningin...’

Of neem het roodborstje. ‘Hoi, ik ben een roodborstje op zoek naar lekkere wormen voor de lunch...’ 
 

Beter slapen

Het idee is nu dat erop uittrekken met Spot niet alleen leidt tot kennis­toename, maar ook de aandachts­spanne vergroot. Kinderen zouden op een natuurlijke manier leren om ergens langer bij stil te staan.

Daarnaast krijgen de overdag opgedane indrukken structuur vlak voor het slapengaan. Spot vat dan de diverse verhalen samen in een dag­afsluiting terwijl een miniprojector de gescande objecten op het plafond laat zien. Dit zou volgens de makers niet ­alleen bijdragen aan de ­algemene ontwikkeling, maar ook aan een betere slaap. 

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.