Eureka

Huidkanker is wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker; in Nederland krijgt een op de zes mensen ermee te maken. Vroegtijdig melanomen opsporen vergroot de overlevingskansen aanzienlijk, maar de huidige detectiemethoden zijn vaak tijdrovend doordat er een punctie of specialist aan te pas moet komen. Vier studenten van de Canadese McCaster University ontwikkelden daarom het ­detectiesysteem sKan, dat goedkoop is te maken en snel een diagnose stelt. Het sKan-team won met het ontwerp de ­internationale James Dyson Award 2017.

Kankercellen hebben een hogere metabolische snelheid dan normale weefselcellen. Hierdoor is kankerweefsel sneller in staat weer warm te worden dan gewoon weefsel. Dit verschil is te detecteren met thermische beeldvormingstechnieken, zoals warmtebeeldcamera’s met een hoge resolutie. Zulke camera’s kosten echter meer dan 20 000 ­euro. De vier studenten, Michael Takla, Rotimi Fadiya, Prateek Mathur en Shivad Bhavsar, ­ontwikkelden een alternatief dat gebruikmaakt van een reeks thermistors; nauwkeurige en goedkope temperatuursensoren.
 

Warmtekaart

De sKan wordt op de huid ­geplaatst en is in staat om, na het snel afkoelen van de huid, weefselgebieden te lokaliseren die sneller warmte ­genereren dan de normale weefsel­cellen. De temperatuurverschillen zijn op een warmtekaart af te lezen op een gewone computer. Een arts moet vervolgens bepalen of het nodig is de patiënt voor nader onderzoek door te verwijzen.

De verwachte kosten van de sKan liggen rond de 1000 euro. Het sKan-team wil het prijzengeld van de James Dyson Award à 30 000 pond gebruiken om hun ontwerp te verbeteren, zodat het voldoet aan de normen van de Amerikaanse Food and Drug Administration.
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.