De NunaX, de auto waarmee het Vattenfall Solar Team van de TU Delft komend weekeinde van start gaat in de World Solar Challenge, heeft woensdag bij een testrit schade opgelopen. Bij een botsing met een muur is er een scheur ontstaan in de vleugel van de zonneauto. De linkerzijde van het voertuig is beschadigd geraakt. De coureur bleef ongedeerd.

Het Vattenfall Solar Team is momenteel in Darwin, waar het op een circuit de laatste testritten uitvoerde voor de kwalificatierace, aanstaande zaterdag. 'De auto kwam van het rechte stuk af, toen bij het ingaan van de bocht een van de wielen blokkeerde', zegt woordvoerder Robert Portier. Daardoor raakte de auto in een slip, gleed van de baan af en belandde achterstevoren in de vangrail. Coureur Max van der Waals (22) die aan het stuur zat, kwam er zonder kleerscheuren vanaf.
 


Deelname lijkt niet in gevaar

'Hoewel het om serieuze schade gaat, lijkt deelname aan de zonnerace niet in gevaar te komen', stelt Portier, 'al zou de auto mogelijk minder kunnen presteren'. 

Juist dit jaar wordt een spannende race verwacht. Omdat de regels ten opzichte van de voorgaande editie van twee jaar geleden niet zijn gewijzigd, hebben alle (meer dan vijftig) deelnemende teams hun voertuig verder kunnen doorontwikkelen. Het Delftse team hoopte deze editie te kunnen profiteren van een sharkskin: kleine ribbelstructuren zorgen ervoor dat de luchtstroom soepeler langs de zonneauto glijdt. Ook die folielaag is echter beschadigd geraakt.


Tegenslag voor Twente valt mee

Het Delftse team doet dit jaar voor de tiende keer mee aan de Bridgestone World Solar Challenge, een zonnerace dwars door Australië. Zeven keer wist het team de race te winnen, twee keer eindigde het als tweede.

Een van de concurrenten van het Delftse team is Solar Team Twente, dat met de RED E aan de zonnerace deelneemt. Die auto liep onlangs schade op aan enkele zonnepanelen, maar die bleek achteraf relatief gering te zijn. 

Foto's: Jorrit Lousberg

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.