Eureka

Geen zin om je dure fiets onbeschermd achter te laten? Deze waterdichte capsule zorgt dat weer en onverlaten hem niet kunnen beschadigen.

Wie geen fietsenberging, garage of schuur aan huis heeft, moet zijn fiets op straat of in de tuin parkeren. Daar is het rijwiel overgeleverd aan het weer, dieven en vandalen. Ook in de ­parkeergarage van een flatgebouw is een mooie fiets niet altijd veilig. Eigenaren van wat duurdere fietsen slepen daarom trappen op en af met hun fiets om die ’s nachts in de gang of woonkamer te stallen. Het Amerikaanse ­bedrijf Alpen Storage biedt een alternatief: een kluis waar een enkele fiets in is te stallen, volledig afgeschermd van alle ongewenste elementen.
 

Sterk en uv-bestendig

De gepatenteerde Alpen Bike Capsule heeft een halfronde vorm die doet denken aan een nautilusschelp. Deze vorm is opgebouwd uit twee schaaldelen van de sterke, uv-bestendige kunststof polyethyleen.

Het eerste deel is tevens het voetstuk van de capsule, waar de fiets op wordt geparkeerd. Het tweede deel is een grote afsluitkap met aan weerszijden een aluminium draaipunt, voorzien van kogellagers voor een soepele werking. De kap sluit de capsule waterdicht af en is aan de voorkant af te sluiten met een ­cilinderslot.
 

Aan de grond te verankeren

De Bike Capsule is ruim 2 m lang, 1,3 m hoog en 82 cm breed. Dit biedt voldoende ruimte voor de meeste fietsmodellen. Fietsen met een stuur breder dan 56 cm passen met een gedraaid voorwiel in de Bike Capsule. Ook is er plek voor accessoires.

De Bike Capsule is bedoeld om in de tuin of in de parkeergarage van een flat- of kantoorgebouw te plaatsen. Om te voor­komen dat de Bike Capsule inclusief inhoud wordt gestolen, is het voetstuk van binnenuit met bouten aan de grond te verankeren. Voor plaatsing op de stoep of in een parkeervak op straat zal de ­gebruiker eerst contact met de gemeente op ­moeten nemen.

De Bike Capsule is vanaf september leverbaar in de Verenigde Staten. Of hij ook naar Nederland komt, is nog niet bekend.
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.