Eureka

Een sieraad van het bedrijf Humane maakt duidelijk wat AI ons in het dagelijks leven allemaal te bieden heeft. De AI Pin kan alles wat een smartphone kan, maar dan zonder scherm. 
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Vijf jaar werkten de echtgenoten Imran Chaudhri en Bethany Bongiorno, oud-werknemers van Apple en oprichters van het bedrijf Humane, aan de AI Pin zonder scherm. De ontwikkeling van deze nieuwe gadget kwam pas echt in een stroomversnelling toen taalverwerkingsprogramma ChatGPT eind 2022 werd gelanceerd. Het koppel presenteerde de AI Pin als oplossing voor de verslavende smartphoneschermen. 

De AI Pin is een vierkant apparaatje dat de gebruiker als een broche op de borst draagt en met een magneet aan een kledingstuk bevestigt. Het werkt zónder scherm, maar  reageert op stemgeluid en handgebaren en antwoordt via gesproken tekst of via een kleine projector die op de hand projecteert. De AI Pin werkt niet met apps, maar kiest zelf de juiste software om de vraag te be­antwoorden. AI Pin schat hoeveelheid calorieën in

De voordelen: de gebruiker hoeft niet meer door interfaces te navigeren, maar kan de AI Pin simpelweg om een samenvatting vragen van een beleidsdocument of een Whatsappgesprek. Ook kan de gadget beeld vast­leggen, een huisnummer opzoeken, fungeren als tolk, muziek afspelen, ergens heen navigeren, inschatten hoeveel calorieën er op een bord liggen en ga zo maar door.

Of de AI Pin inderdaad de next big thing zal worden zoals de makers beloven, zal de tijd leren. Op het moment is de gadget al te koop in de Verenigde Staten tegen een prijs van 650 euro, met een verplicht abonnement van 22 euro per maand.

Begin 2024 worden de eerste Pins naar verwachting geleverd. 


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Humane

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.