Printen hoeft straks niet meer met dure inkt. Een nieuwe printer brandt de letters in het papier, en het resultaat is net zo goed als een normale print.  Over een tijdje zijn inktpatronen of tonercartridges misschien niet meer nodig.

De techniek van Inkless gebruikt lasers die via een lens gebundeld worden op het papier, waar de hitte van het licht zorgt voor inbranding. Het doet denken aan het spelen in de zon met een vergrootglas, waar het vergrootglas de stralen bundelde op een krant of stok om zo fikkie te stoken of zwarte lijnen en letters te maken.

Er is echter een probleem: de printer moet zwarte letters in papier branden, maar de laser moet er niet doorheen gaan. Het is Inkless nu gelukt om die balans te vinden, meldt het bedrijf in een persbericht. ‘We hebben het verbrandingsproces onder de knie, waardoor we minder diep hoeven te printen en dus niet door het papier heen gaan’, aldus medeoprichter Arnaud van der Veen. ‘Onze prints zijn zwart genoeg. Ook blijft een geprinte pagina lang leesbaar.’ Dat laatste lijkt misschien triviaal, maar is bij andere technieken zoals thermisch printen (dat bijvoorbeeld bij kassabonnen gebruikt wordt) een zwak punt. De prints van Inkless voldoen inmiddels aan de kwaliteitseisen om de concurrentie aan te gaan met bestaande printtechnieken.

 


 

Berg cartridges

Het grootste voordeel van deze techniek: geen inktcartridges. De gebruiker zal dus nooit zonder inkt zitten. Dat is ook goed voor het milieu, want de inktcartridges zijn gemaakt van stevig plastic en ze worden wereldwijd in grote aantallen gebruikt. Kleuren printen kan Inkless overigens (nog) niet. Dat is wellicht mogelijk door speciale stoffen in het papier te stoppen, maar voorlopig is dat nog toekomstmuziek.

Inkless is ontstaan uit een afstudeerproject van Venkatesh Chandrasekar aan de TU Delft. Samen met medestudent Van der Veen richtte hij een bedrijf op om de printtechniek op de markt te brengen.
 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.