Op het dak van de nieuwe spoortunnel in Delft komt een nieuw park. De ontwerper, Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten, heeft nu de eerste schetsen van dit Van Leeuwenhoekpark naar buiten gebracht. Het lange, smalle park krijgt hoogteverschillen, enkele bruggen en plekken die zo gemaakt zijn dat de wind weinig kans krijgt. Tientallen Delftenaren en experts hielpen mee met het ontwerp.

Jarenlang was het gebied rond het station van Delft één grote bouwput. Het lange spoorviaduct dat de stad in tweeën deelde werd vervangen door een 2,3 km lange spoortunnel. Ook verrees een nieuw, modern stationsgebouw. Een megaoperatie, maar het loonde wel: op de plek waar vroeger het spoor lag kwam veel nuttige ruimte vrij, die de stad gaat invullen met woningbouw en een fors park.

Voor dit Van Leeuwenhoekpark (zie deze virtuele plankaart), dat 2,5 ha groot wordt, zijn nu de eerste schetsen gepresenteerd. Het lange en smalle park, dat behoorlijk centraal in de stad ligt, moet aantrekkelijk worden als ontmoetingsplek voor de inwoners van Delft.
 


 

Zichtlijnen en torens

Volgens hoofdontwerper Lodewijk Baljon staat Delft bekend om zijn lange zichtlijnen: de Delftse grachten en de smalle dwarsstraten die met bruggen verbonden zijn. ‘Aan het einde daarvan is vaak een markante Delftse toren te zien. Dit aspect komt terug in ons ontwerp door middel van een centrale loper met twee bruggen. De loper biedt zicht op de oude en nieuwe torens van de stad.’

De centrale loper heeft een steeds wisselende breedte. Er omheen ligt glooiend gras met bomen erop. De blikvangers van het park worden twee bruggen over de loper heen, die tegelijk gaan fungeren als speeltoestellen voor kinderen.
 

Fitness en barbecue

Het gepresenteerde ontwerp is in de schetsfase; dat wil zeggen dat de precieze invulling van het park nog open ligt. Gedacht wordt in ieder geval aan fitnesstoestellen, een vlindertuin, zitplekken, een barbecueveld en een café met terras. Direct aan het park komen appartementengebouwen, waarmee uiteraard een logische aansluiting wordt gezocht.

De precieze uitwerking van het ontwerp volgt waarschijnlijk deze zomer. Volgend jaar start de bouw van de appartementencomplexen rond het toekomstige park. Pas daarna, waarschijnlijk in 2020, begint de aanleg van het park.


Meer informatie over het toekomstige Van Leeuwenhoekpark vindt u hier.


Beeldmateriaal Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.