Plantenziekten behoren tot de grootste vijanden voor plantentelers. BioScout geeft telers een seintje wanneer er schimmelsporen in de lucht zijn.
Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.
Vaak wanneer microbiologen wordt gevraagd de ziekteverwekker op de plant te identificeren, is de uitbraak al in volle gang. Waarom kunnen plantenziekten niet al in de lucht worden geïdentificeerd?, vroeg de Australische student Lewis Collins zich af tijdens zijn studie microbiologie.
Inmiddels is hij ceo van de startup BioScout en bracht hij een detector op de markt die er als eerste in slaagde om sporen in de lucht te detecteren. Deze waarschuwt de teler voor plantenziekten, twee weken voordat een ziekte daadwerkelijk zichtbaar wordt in het gewas.
Pollen en schimmelsporen
Het apparaat kan schimmelsporen en pollen detecteren die zich door de lucht verplaatsen. Bacteriën en virussen die planten ook kunnen infecteren vallen daar niet onder.
De detector van BioScout staat in het veld en zuigt via een ventilator lucht aan uit de omgeving. Een windvaan zorgt ervoor dat de ventilator steeds precies in de windrichting staat.
Kleefband
Op die manier wordt alles wat rondvliegt – van schimmelsporen tot pollen en kleine insecten – opgevangen op een transparant soort kleefband. Die kleefband beweegt vervolgens langs een geautomatiseerde microscoop die hoge resolutie-beelden maakt en naar het hoofdkantoor verstuurt.
Daar worden de beelden vergeleken met een dataset. Vier jaar lang labelden medewerkers van BioScout honderdduizenden microscopische beelden van individuele sporen en pollen. De algoritmen die ze daarmee trainden kunnen nu automatisch en bijna in real-time de sporen van plantenziekten herkennen.
Investering
Wanneer er een schimmelziekte wordt aangetroffen in het veld, krijgen telers een melding op hun smartphone of computer. Zo kunnen ze deze gerichter bestrijden en bestrijdingsmiddelen besparen, omdat ze deze niet meer preventief hoeven te spuiten.
Dat vergt wel een investering: de BioScout-monitor kost 7500 euro.
Tekst: Sija van den Beukel
Foto: BioScout
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.