C-Job Naval Architects gaat zijn speciaal voor het gebruik van een windrotor ontworpen schip geschikt maken voor de familie Switijnk. Die reder is ervan overtuigd dat de voortstuwing van schepen veel milieuvriendelijker kan.

De Flettner-rotor of het rotorzeil is een uitvinding van de vorige eeuw, in 1928 ontworpen door Anton Flettner, vandaar de naam voor de rotor. De door een motor aangedreven rotor draait snel rond en veroorzaakt het zogeheten magnus-effect, waarbij er aan een zijde van de rotor onderdruk ontstaan en wind van opzij leidt tot een voorwaartse kracht.

In het kader van het Europese project SAIL maakte C-Job Naval Architects een ontwerp speciaal voor een schip dat van de Flettner-rotor gebruik maakt.  ‘Je krijgt door de rotoren meer dwarskracht langs de waterlijn, daar is de vorm van de romp op aangepast’, vertelt  senior ontwerper Jelle Grijpstra van het bedrijf. De romp is ook meer vloeiend gemaakt voor de aanstroom van de wind.

Milieuvriendelijker voortstuwing

Het familiebedrijf Switijnk heeft C-Job de opdracht gegeven om dit basisconcept geschikt te maken voor een vaartuig dat 8000 ton droge lading kan transporteren. ‘Duurzame ontwikkeling maakt deel uit van onze toekomstbestendige filosofie als familiebedrijf’, aldus directeur Stefan Switijnk.

De vier Flettner-rotoren waarmee het schip wordt uitgerust vormen een aanvulling op de klassieke voortstuwing met een door een brandstofmotor aangedreven schroef. De rotoren leveren een brandstofbesparing van naar schatting zo’n 15%. Swijtink doet nog onderzoek naar gebruik van LNG of biobrandstof. Alleen op de Flettner-rotoren varen is geen haalbare kaart, zo is eerder uit onderzoek gebleken.

Speciaal ontwerp

Er zijn inmiddels ook andere schepen in de vaart die de Flettner-rotor gebruiken, maar daarvan heeft de romp nog steeds de klassieke vorm. Lukt het Switijnk partners te vinden die het schip mede willen financieren, dan zou het de eerste keer zijn dat in de commerciële verladersmarkt een schip gaat varen dat speciaal voor gebruik van de moderne Flettner-rotor is ontworpen.

Openingsfoto: het ontwerp van C-Job voor een schip met Flettner-rotoren.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.