Eureka

Schoon drinkwater is van ­levensbelang op open zee. Met de QuenchSea Reel vist een zeevaarder dat in noodsituaties simpelweg op uit de diepte.

De QuenchSea Reel is een langwerpige capsule van 45 centimeter lang en met een diameter van vijftien centimeter. Deze is verbonden met een vislijn van 550 meter lang.

Wanneer mensen aan boord van een schip op open zee drinkwater nodig hebben, kunnen ze de capsule over boord in zee laten zakken. Op een diepte van drie- tot vijfhonderd meter produceert het apparaat in vijf minuten tijd anderhalve liter drinkwater.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Druk perst zeewater door membraan


De Reel werkt op de hoge druk honderden meters onder het water­oppervlak. De druk op die diepte is voldoende om zeewater dat in de capsule stroomt door een membraan te duwen dat via omgekeerde osmose zout, bacteriën en microplastics eruit filtert.

Het gefilterde water wordt opgevangen in een reservoir. Door de capsule na vijf minuten weer omhoog te halen en de dop te verwijderen is het drinkwater er zo uit te gieten.


Veilig om te drinken

Volgens QuenchSea bevat het drinkwater uit de capsule nog maximaal 2 procent van het zoutgehalte van het zeewater en is het total dissolved solids-gehalte, het aantal opgeloste vaste stoffen in het drinkwater, minder dan duizend deeltjes per miljoen (ppm).

Dit wordt veilig geacht om te drinken, al ligt de internationale standaard voor veilig drinkwater op driehonderd ppm. Het kraanwater in Nederland ligt tussen de 100 en 250 ppm.


Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Quench Sea

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.