Eureka

Een nieuw alternatief voor de bekende zak- of mijnwerkerslamp: Thronex, een systeem dat bestaat uit twee uitvouwbare armen met lichtbronnen erop.

Onder meer nachtwandelaars, grotonderzoekers en urban ­explorers, mensen die verlaten gebouwen verkennen, hebben behoefte aan goede verlichting. Maar met een zaklantaarn heb je je handen niet vrij en met een mijnwerkerslamp op je voorhoofd kun je de lichtbundel niet regelen. Een Amerikaans ontwerpteam bedacht daarom een alternatief. De Tronex schijnt met twee regelbare lichtbronnen over je schouders en kan een muur van licht opwerpen.
 

Turbostand

Het Tronex-verlichtingssysteem heeft een accu met een capaciteit van 13,6 ampère-uur. De accu is gebouwd in een ronde ­aluminium behuizing met een diameter van 21 cm en een dikte van 7 cm. Deze platte schijf kun je op je rug dragen en met een uittrekbare riem met gesp vastzetten. Langs de ronding van de behuizing liggen twee armen met aan het uiteinde een lichtbron. Deze armen zijn uit te vouwen en over je schouders heen alle kanten op te buigen.

De twee lichtbronnen zijn onafhankelijk van elkaar aan en uit te zetten. Samen stralen ze in de breedte licht uit onder een hoek van 160°. De lichtbronnen hebben drie standen om de licht­opbrengst mee te regelen. De meest efficiënte stand levert 700 lumen over een afstand van bijna 25 m. In de middelste stand is de lichtopbrengst 1900 lumen en reikt de lichtbundel bijna 150 m ver. Als derde is er de zogenoemde turbostand met een lichtopbrengst van 4900 lumen en een bereik van bijna 470 m.

Thronex
Het schouderverlichtingssysteem Thronex is ook te gebruiken om mobieltjes mee op te laden.

Led-ring en usb-aansluiting

De accu houdt het maximaal negentien uur vol in de meest efficiënte modus en een uur en drie kwartier in de turbostand. Deze tijden verdubbelen als er slechts één lamp wordt ingeschakeld. Verder is het mogelijk om over te schakelen naar knipperende stroboscoopverlichting.

Op de achterkant van het apparaat zit nog een led-ring zodat gebruikers ook van die kant goed zichtbaar zijn, bijvoorbeeld voor automobilisten. Verder heeft de Tronex een usb-aansluiting zodat de batterij is te gebruiken om mobieltjes en andere apparaten mee op te laden.
 

Ook voor militaire toepassingen

De Tronex heeft niet alleen talloze recreatieve toepassingen, maar kan ook interessant zijn voor bijvoorbeeld militairen of zoek- en reddingoperaties. Via crowdfunding is inmiddels de benodigde investering opgehaald om het apparaat in productie te nemen.
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.