eureka

Wie met het openbaar vervoer naar zijn werk reist, verliest nogal wat tijd op de korte afstanden tussen ov-knooppunten en je huis en werkplek. De vouwfiets biedt een praktische oplossing maar is nog redelijk log en zwaar. Maar nu is er een compact en licht alternatief: de opblaasbare scooter Poimo.

Poimo (POrtable and Inflatable MObility) is ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Tokyo in samenwerking met het Japanse bedrijf Mercari R4D.

Hij oogt wel een beetje gek. Net als een luchtbed is het ding gemaakt van flexibel kunststof. In leeggelopen, opgevouwen toestand past de hele scooter in een rugzak en weegt slechts 5,5 kilogram. Achterop zit een ventiel om de scooter mee op te blazen. Ruim een minuut pompen zou voldoende stevigheid geven om een volwassen persoon te dragen.


Afstandsbediening

Het enige harde deel van Poimo is de onderkant, een soort skateboard, met daarin accu en elektronica. Aan het onderstel zitten vier wielen, waarvan de achterste zijn voorzien van elektrische naafmotoren. De besturing werkt deels met zachte robotica. Optrekken doe je via een kleine afstandsbediening. Sturen gaat met lichaamsbewegingen. Door over te hellen draait de voorkant van de scooter met de voorwielen mee de bocht in.

Vooralsnog bestaat er alleen een prototype van Poimo. Het ontwikkelteam gaat de komende tijd het rijcomfort en bedieningsgemak verder verbeteren, marktonderzoek doen en prototypes testen. Voor een verkoopsucces zal zowel de uitstraling als het snel in- en uitvouwen doorslaggevend zijn. Hoe lang duurt het wel niet om een opgeblazen luchtbed weer netjes plat terug in de doos te krijgen?


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: MercariR4D

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.