Eureka

Wat voor zonnebrandcrème moet je gebruiken en hoeveel? De uv-sensor QSun geeft je een persoonlijk advies.

Veel Nederlanders hebben, met name in de winter, last van een vitamine D-­tekort. Dit kan zich onder meer uiten in vermoeid­heid en pijn aan gewrichten of spieren. Naast voeding is zonlicht belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Te veel zonlicht kan echter weer andere ernstige gevolgen hebben, van huidproblemen tot kanker. Het Canadese bedrijf Comfable ontwikkelde de slimme uv-­sensor QSun om mensen te helpen de juiste balans te vinden in blootstelling aan zonlicht en de aanmaak van vitamine D.

Wat QSun slimmer maakt dan andere uv-sensoren, is dat hij een persoonlijk advies geeft. Hiervoor moet de gebruiker een aantal gegevens invullen in de bij­behorende smartphone-app. Deze analyseert met behulp van de camera en beeldverwerkingssoftware het huidtype van de gebruiker. Op basis van diens postuur, huidtype en soort kleding geeft de app vervolgens advies welke soort en hoeveel zonnebrandcrème de gebruiker op moet doen.

De ronde QSun-sensor heeft een diameter van ongeveer 2,5 cm en is met een clip aan (bad)kleding te bevestigen. De sensor kan in combinatie met de app of stand­alone worden gebruikt. Door twee keer te schudden, laat de sensor de uv-­intensiteit zien. Door nog een keer te schudden, kan de gebruiker de sensor ­laten weten dat hij of zij zonnebrand­crème heeft aangebracht. QSun trilt en licht op als het tijd is om opnieuw zonnebrand­­crème op te doen, of om een schaduwrijk plekje op te zoeken.

Comfable heeft onlangs via crowd­funding voldoende financiering binnen­gehaald om QSun in productie te ­kunnen nemen.

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.