Eureka

Een aanzienlijk aantal mensen heeft last van chronische stress. Vital Scout is een sensor die analyseert waar en wanneer stressverschijnselen optreden.

Chronische stress kan lichamelijke klachten veroorzaken zoals spierspanningen, hoofdpijn, slapeloosheid of concentratieproblemen. Op termijn leidt dit mogelijk zelfs tot depressie of een onderdrukt afweersysteem, waardoor je vatbaarder bent voor infecties of ziektes zoals diabetes.

Het Amerikaanse bedrijf VitaLNK ontwikkelde een elektronische pleister die meet wanneer de drager stress ervaart. De Vital Scout wordt op de huid van de borst geplakt, ter hoogte van het hart. Voor een nauwkeurige meting moet iemand de pleister minimaal 48 uur onafgebroken dragen.
 

Werking van het hart

Een ECG-sensor (elektrocardiogram) in de Vital Scout meet potentiaalverschillen die worden veroorzaakt door de werking van het hart. Fluctuaties in de tijdsverschillen tussen de hartslagen zijn namelijk te relateren aan stress.

Daarnaast meet Vital Scout de hartslag zelf, de ademhalingsfrequentie, de tijd tussen periodes van lichamelijke inspanning en het slaapgedrag. Al deze gegevens worden via Bluetooth overgezet naar een app.
 

Smartphone-app van Vital Scout


Pieken in het stressniveau

Op de smartphone is zo eenvoudig na te zien wanneer er pieken waren in het stressniveau in de afgelopen uren, dagen of weken. Belangrijk is natuurlijk om ook bij te houden wat er op die momenten gebeurde. Rijst het gemeten stressniveau echt de pan uit, dan geeft de app meteen een waarschuwing.

Dankzij de ECG-sensor zou Vital Scout nauwkeuriger moeten werken dan de meeste andere health trackers. De sensor is bovendien waterdicht zodat Vital Scout gewoon onder de douche kan worden gedragen. De batterij houdt het aan een stuk ongeveer 72 uur vol.
 


Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.