Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea, gaat aan de slag met stadsboerderijen. De gemeenteraad heeft besloten om een leegstaand pand om te bouwen tot boerderij, met twee verdiepingen bladgroente midden in de stad.

Het is de eerste stadsboerderij in Seoul, en als hij afgemaakt wordt zal het de eerste voltooide flatakker van Korea zijn. Een eerder project werd afgeblazen vanwege de te hoge kosten.

Dat lijkt ook in dit geval een probleem te worden; in Korea kost een stadsboerderij 10 keer zoveel als een kas. Dit project moet dan ook meer gezien worden als een onderzoeksplek, die talent en kennis kan vergaren midden in de stad.

Het idee van de stadskas zoemt in meerdere steden rond. Aangezien steeds meer mensen in de stad komen te wonen, wordt het onvermijdelijk dat de stad ook deels haar eigen voedsel gaat produceren. Bovendien is leegstand van kantoorgebouwen in veel steden een probleem, dat op te lossen is met herbestemming tot boerderij. Toch zijn er nog weinig concrete voorbeelden te vinden; dat Seoul nu zo zelfverzekerd een urban farm maakt, is wat dat betreft een goede stap.

Seoul wil een zogenoemde vertical farm maken, een constructie waarbij de planten in trays boven elkaar staan. Ledlicht zal de zon vervangen en alle andere omstandigheden zullen tot in detail te regelen zijn. Zo wordt het verbouwen van voedsel in de stad betrouwbaarder en zal het rendement ook hoger zijn dan op een gewone boerderij. Het oorspronkelijke idee voor dit type kwekerij kwam van Dickson Despommier, een hoogleraar aan Columbia University. Hij voorzag enorme voedselflats die aan wel 50.000 man voedsel konden bieden. Het Koreaanse idee is behoorlijk wat minder ambitieus, het flatgebouw telt slechts drie verdiepingen, maar het is een begin. Op dit moment is de technologie ook nog niet ver genoeg om een fatsoenlijk rendement uit de boerderij te halen.

Toch wil het gemeentebestuur nu beginnen met deze proefboerderij, om later de kennis in huis te hebben om snel meer te bouwen. Aangezien de boerderij niet winstgevend hoeft te zijn, is de kans groot dat het project voltooid wordt. Het is dan één van de eerste serieuze urban farms ter wereld.

Image credit: Flickr

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.