Een nieuw consortium van oliemaatschappij Shell, baggerbedrijf Van Oord en energieleverancier Eneco wil twee windparken op de Noordzee gaan bouwen en exploiteren. De offshore windparken Hollandse Kust (zuid) III en IV moeten een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. 

Het consortium, dat de naam Witwind heeft gekregen, maakte woensdag bekend mee te doen aan de aanbesteding van de windparken Hollandse Kust (zuid) III en IV, op twintig kilometer voor de kust van Den Haag. De parken zouden in 2023 moeten draaien en krijgen een geïnstalleerd vermogen van in totaal ongeveer 760 MW. Dit is genoeg om circa 1 miljoen huishoudens van duurzame energie te voorzien. 
 

Energiesysteem van de toekomst

Volgens de betrokken partijen is samenwerking cruciaal om Nederland van duurzamere stroom te voorzien. 'Shell wil een actieve rol spelen in de energietransitie in Nederland', stelt president-directeur Marjan van Loon van het oliebedrijf in een persbericht. 'Offshore wind gaat een belangrijke rol spelen in het Nederlandse energiesysteem van de toekomst. En wij willen graag onze offshore windactiviteiten in Nederland uitbreiden.' Shell is ook betrokken bij de windparken Borssele III & IV en Offshore Windpark Egmond aan Zee.

Kavel Hollandse Kust Zuid III is 46 kmgroot, kavel IV 64 km2. De aangrenzende kavels I en II zijn afgelopen jaar al gegund aan Chinook, een dochter van Vattenfall/Nuon. Die legt er als eerste een offshore windpark aan zonder enige vorm van subsidie (lees ook: Vattenfall bouwt windpark zonder subsidie). 

Nadere details van de tender heeft het consortium niet bekendgemaakt. Onduidelijk is of het bij de exploitatie overheidssubsidie nodig denkt te hebben en of er ook andere partijen in de race zijn. Geïnteresseerde partijen voor de bouw en exploitatie van het windpark kunnen zich tot uiterlijk donderdag melden bij het ministerie van Economische Zaken. 

De geplande windparken op zee. Consortium Witwind hoopt nr. 8 toegewezen te krijgen. 

 

 

Op dit moment zijn er vier windparken operationeel voor de Nederlandse kust, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 957 MW. In 2030 moet het totale hoeveelheid geïnstalleerd vermogen in offshore windparken zijn opgelopen tot liefst 11500 MW. Bij de aanleg van nieuwe windparken is steeds minder subsidie nodig, bleek vorig jaar uit een analyse van de Algemene Rekenkamer (lees: 'Wind op zee kost ruim 12,5 miljard'). 

Foto: Depositphotos.com

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.