Shell gaat in Australiё een zonnepark van 250 MW bouwen. Het bedrijf geeft daarmee invulling aan zijn New Energy strategie.

Afgelopen week gaf de betrokken regionale autoriteit groen licht voor het zonneplan van Shell. Het zonnepark komt te liggen bij Wandoan, in een gebied ruim 450 km ten westen van Brisbane. Dat gebied leent zich bij uitstek voor de aanleg van zonneparken: het is relatief vlak, vrijwel onbewoond en krijgt een maximaal aantal tropische zonne-uren. Shell Australiё moet officieel nog goedkeuring geven aan de investering, maar dat is slechst een formaliteit. Het zonnepark zou rond 2020 stroom moeten gaan leveren.

Eerder deze maand werd in hetzelfde gebied goedkeuring verleend voor de bouw van een 1000 MW zonnecentrale door het Aziatische energiebedrijf Equis Energy. Beide zonneparken vormen samen veruit het grootste waar Australiё tot nu toe over beschikt: 38 parken met een gezamenlijk vermogen van 411 MW.

De streek rond Wandoan staat vooral bekend als een van de Australische Coal Countries waar op grote schaal steenkool wordt gewonnen. De betrokken staat Queensland, die zichzelf afficheert als de Sunshine State, wil zichzelf met de zonneprojecten een wat groener imago aanmeten.

Voor Shell is het project onderdeel van zijn New Energy Strategie, waarin het bedrijf vanaf 2020 jaarljks een miljard dollar wil investeren. Het is niet het eerste zonneproject van het gas- en oliebedrijf. Begin deze maand maakte Shell bekend te investeren in het in Singapore gevestigde zonnebedrijf Sunseap. Eerder in 2012 investeerde Shell in Glasspoint dat zonne-energie gebruikt om met stoom de winning van olie effectiever te maken.

Shell heeft een wat moeizaam verleden met zonne-energie. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw beschikte het bedrijf over een eigen productielijn voor zonnepanelen. Maar alle zonne-activiteiten werden begin deze eeuw, toen de olieprijs boven de honderd dollar per vat lag, volledig stilgelegd. De afgelopen jaren laat het bedrijf weer een wat positiever geluid over zonne-energie horen. Volgens CEO Ben van Beurden zal die eind deze eeuw de ruggegraat van ons energiesysteem vormen.

Openingsfoto: een zonnepark bij het Australische Broken Hill.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.