Het technologiecentrum Holst presenteert een shirt dat zowel de hartslag als de ademhaling meet. De flexibele elektronica is zit aan de binnenkant op het textiel geplakt. Het bijzondere is dat het shirt net zo lekker zit als gewone t-shirts.

De elektronica in het shirt is met 60 µm extreem dun en 100 % rekbaar. Holst is gespecialiseerd in draagbare elektronica, en dit hartslag- en ademhaling metende shirt is het resultaat van hun jarenlange onderzoek.


Huidcontact

De hartslag wordt gemeten door huidcontact met twee van de in totaal acht sensoren.

De acht sensoren.

Ze zitten aan de binnenkant van het shirt op de rugzijde, waar de vorm van de romp het meest vlak is. Anders dan gezondheidstrackers zoals de Fitbit meten de sensoren niet alleen de hartslag; ze geven het complete elektrocardiogram. Dat geeft meer informatie over de werking van het hart. Er zijn ook borstbanden op de markt die zo’n elektrocardiogram geven, maar het shirt zit veel prettiger dan zo'n band.

De zes andere sensoren meten de diepte van de ademhaling. Ze doen dat door verandering van de borstkas in drie dimensies te registeren. Algoritmen halen daar de gegevens over de ademhaling uit; aan de hand van de vervorming van de borstkas weet de software of iemand diep of oppervlakkig ademhaalt.

De elektronica.

De rekbare sensoren zitten aan de binnenkant van het shirt geplakt, met behulp van gangbare lamineertechnieken om afbeeldingen op shirts aan te brengen. De sensoren zitten verpakt in beschermende lagen en zijn daarmee ook bestand tegen de hogere temperatuur van het lamineerproces.

De sensoren hebben natuurlijk wel stroom nodig, en de informatie de ze verzamelen moet verwerkt worden.  Dat gaat via een klein elektronicakastje, dat in een speciale houder in het shirt wordt geschoven en daar dan elektrisch contact maakt met de sensoren.


Sport

Met het shirt mikt het Holst Centre op twee soorten gebruikers. In de gezondheidszorg kan het shirt uitkomst bieden, bijvoorbeeld voor het monitoren van patiënten die revalideren van een hartoperatie. Daarnaast wordt gedacht aan het gebruik door professionele sporters. Daarbij kan de geometrie van de sensoren worden aangepast zodat die zo goed mogelijk aansluit bij de bewegingen die de sporter maakt.


Wasbeurten

Het door het Holst Centre ontwikkelde shirt is een demo. De gebruiksduur is nog een punt van verdere ontwikkelingen: de sensoren in het shirt kunnen nu zo’n 25 wasbeurten aan, dat moeten er veel meer worden. Daarnaast heeft de batterij in het bijbehorende kastje een levensduur van twee dagen full time gebruik en ook dat moet beter. Het Holst Cenre demonstreerde het shirt de afgelopen weken op diverse beurzen. Uiteindelijk moet een fabrikant het meetshirt op de markt brengen.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.