Het Delftse studententeam Silverwing heeft woensdag zijn autonome eenpersoonsvliegtuigje gepresenteerd. Het toestel wordt later deze maand naar de Verenigde Staten verscheept, om daar mee te doen aan de finale van de GoFly-wedstrijd van Boeing. 

De Silverwing is een compact toestel dat volledig elektrisch is en autonoom: de passagier hoeft niets te doen en heeft dus geen vliegbrevet nodig. Het stijgt verticaal op - een van de eisen van de wedstrijd - maar kantelt daarna en vliegt horizontaal verder met een topsnelheid van 120 kilometer per uur. Het toestel landt vervolgens weer verticaal, op de staart. 


Testvluchten

Het team is inmiddels anderhalf jaar bezig en viel zowel in de eerste als in de tweede ronde in de prijzen. Op 29 februari is de finale in de vorm van een race in in Silicon Valley. Van de zevenhonderd deelnemers die ooit begonnen aan de GoFly-competitie zijn er dan nog vijf over.

De eerste testvluchten met de nieuwe, bemande drone hebben inmiddels plaatsgevonden. 'Het was fantastisch om te zien hoe het vliegtuig haar eerste hover-testvluchten maakte', stelt James Murdza, de teammanager van Silverwing in een persbericht. 'We zijn enorm trots dat we in deze korte tijd met een geweldig team een echt vliegtuig hebben kunnen bouwen.'
 


Bonuspunten

De grote vleugel voorziet het vliegtuig van lift tijdens de horizontale vlucht, terwijl de kleine voorste vleugel controle en stabiliteit biedt. De twee grote, ingesloten propellers zijn zo ontworpen dat ze stil en energiezuinig zijn, wat bonuspunten moet opleveren.

Het vliegtuig beschikt over een elektrisch back-upsysteem en is in staat om in geval van nood een zachte landing op de buik te maken. 'Door onze zelfontwikkelde software en controlesystemen maken we het vliegen voor de passagier gemakkelijk en veilig', zegt Ralph Krook, hoofd controlesystemen en simulatie van Team Silverwing.


Foto: Silverwing

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.