Simulaties worden steeds belangrijker in de industrie. Nu de snelheid van computers nauwelijks nog een beperking is, gebruiken steeds meer bedrijven een model om te voorspellen hoe het fabricageproces zal verlopen.


Crashdummies worden verleden tijd met de realistische simulaties van autoongelukken


Hoewel simulaties in sommigen branches, zoals de auto- en luchtvaartindustrie, al sinds de jaren 80 normaal zijn, bleven veel andere maakindustrieën achterdochtig. De ontwerpers dachten dat een computersimulatie nooit kon concurreren met een echte test. Lange tijd was het inderdaad onpraktisch om tests te vervangen door simulaties - ze waren onnauwkeurig of duurden te lang.

Beide problemen zijn in de loop der jaren verholpen en steeds meer producenten zien dat in. Printers, zonnecellen, elektriciteitsnetten - alles gaat tegenwoordig door een computer voordat het in de fabriek getest wordt. Het scheelt tijd en geld, en is goed voor de ontwikkeling van nieuwe dingen. Een idee testen op de pc is immers veel minder moeite dan het maken van een prototype.

Dankzij de toenemende rekenkracht van pcs, of het nou supercomputers of gewone desktops zijn, zijn tegenwoordig bijvoorbeeld simulaties mogelijk die natuurkundig accuraat zijn. Deze zogenoemde multiphysics nemen elektromagnetische, thermische en mechanische informatie mee en leveren zo een natuurgetrouw beeld op. Dat is bijvoorbeeld handig voor het simuleren van magneetvelden rond elektriciteitskabels, iets waar netbeheerder Liander veel mee doet. Ook het samenvoegen van experimentele data uit 'echte' tests en een model is relatief nieuw in sommige branches, en leidt to een harmonieuzere samenwerking tussen de fabrieksvloer en het computerlab.

In de Ingenieur van februari een uitgebreid stuk over simulaties, met voorbeelden van verschillende maakindustrieën en een glimp van de toekomst van simulaties. Ook te krijgen via Elinea.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.