recensie

In het boek Dwars door tijd & ruimte neemt journalist Yannick Fritschy jonge lezers mee op een fascinerende reis door de tijd. Een ideaal Sinterklaascadeau voor kinderen die al slim zijn of het graag willen worden.

De meeste verschijnselen worden eenvoudiger als je er een tijdje over hebt nagedacht, maar er zijn er ook die juist onbegrijpelijker worden. Neem het concept ‘tijd’. Die verstrijkt vanzelf, zonder dat je er acht op hoeft te slaan, maar probeer je te begrijpen wat tijd nu precies is, dan opent zich een mysterieuze diepte waarin je al peinzend maar al te eenvoudig kunt verdwijnen.

In het onlangs verschenen Dwars door tijd & ruimte neemt Yannick Fritschy, behalve journalist ook natuur- en sterrenkundige, de lezer mee naar de rand van die afgrond. ‘Reis mee op het schip van Galilei en in de trein van Einstein’, zo luidt de ondertitel en zo voelt het ook werkelijk.


Lichtvoetige gids

Fritschy blijkt een even deskundige als lichtvoetige gids, die vrolijk laveert tussen beschouwingen van meer filosofische aard (wat is tijd eigenlijk en waarom gaat die niet altijd even snel?) en meer aardse zaken, zoals de uit­vinding van de slingerklok. Met speelse regieaanwijzingen (‘Van 29 februari 2024 gaan we weer een stuk terug, naar ongeveer 1500 voor Christus!’) houdt hij de lezer steeds bij de les. 

Fritschy schuwt de moeilijke onderwerpen niet, maar de lezer hoeft zich nooit dom te voelen. ‘Snap je er even niks van? Geeft niets’, zo stelt hij na een eerste uitleg van de relativiteits­theorie, waarna hij het gewoon nog eens uitlegt, op een andere manier.


Leerzaam Sinterklaascadeau

De leuke illustraties van Tjarko van der Pol en de vrolijke vormgeving maken van deze uitgave een zowel leuk als leerzaam Sinterklaascadeau voor alle kinderen vanaf een jaar of acht die durven na te denken. 
 

Dwars door tijd & ruimte
Yannick Fritschy | 175 Blz. | € 19,99

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.