EUREKA

Het zwevende skateboard van Marty McFly uit Back to the Future is een stap dichterbij: het ArcaBoard kan zweven boven alle mogelijke ondergronden dankzij 36 elektrisch aangedreven propellers.

Sinds 2015, het jaar waarin de film Back to the Future Part II zich afspeelt, is er volop aandacht voor uitvindingen uit de film, zoals vliegende auto’s, zelfstrikkende schoenveters en het zwevende skateboard ofwel hoverboard. Deze producten zijn nog geen gemeengoed, ook al zijn we nu in het tijdperk beland waarin de toekomstfilm uit 1989 zich afspeelt.

De Japanse autofabrikant Lexus presenteerde vorig jaar weliswaar het prototype Slide van een hoverboard met maglev-technologie, maar die werkt alleen op een maglev-baan. De Amerikaanse Arca Space Corporation heeft nu een alternatief hoverboard ontwikkeld dat veel dichter in de buurt komt van het zwevende skateboard uit de film.

In tegenstelling tot de Slide van Lexus kan het ArcaBoard, net als in Back to the Future, werkelijk zweven boven alle mogelijke ondergronden. Dat wordt mogelijk gemaakt door 36 elektrisch aangedreven propellers, die elk in hun eigen behuizing onder het deck van het hoverboard zijn geplaatst.

Elke propeller heeft zijn eigen elektromotor en aparte accu’s. Het deck inclusief ophangsysteem voor de propellers en de accu’s is gemaakt van composietmateriaal en weegt slechts 10 kg.

 

Twee varianten

Het ArcaBoard bestaat in twee varianten. De Enhanced Thrust-versie heeft een vermogen van 203 kW en kan een persoon tot 110 kg omhoog duwen. Heel lang duurt een ritje op het ArcaBoard echter niet: de accu’s houden er al na drie minuten mee op. Wie de zweeftijd wil verdubbelen, kan kiezen voor de Long Endurance-variant die het zes minuten volhoudt – mits de berijder niet zwaarder is dan 80 kg.

Het ArcaBoard zou snelheden kunnen behalen die vergelijkbaar zijn met hardlopen.

Het besturen van het ArcaBoard kan op twee manieren: met het stabilisatiesysteem in- of uitgeschakeld. Staat het stabilisatiesysteem aan, dan hoeft de berijder alleen maar op het deck te gaan staan en het ArcaBoard te besturen via zijn mobieltje. Sturen gaat door de telefoon naar links of naar rechts te bewegen. Staat het stabilisatiesysteem uit, dan is het ArcaBoard te besturen door lichaamsbewegingen. Dit vergt echter wel wat meer oefening.

 


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.