Uitgekauwde kauwgom is een prima grondstof voor tal van producten, tonen twee Franse studenten aan. 

Kauwgom, van origine afkomstig van gom uit bomen, wordt sinds de Tweede Wereldoorlog vaker gemaakt van synthetisch rubber, zoals polyisobuteen, hetzelfde materiaal als in autobanden. Op zich een geschikt materiaal om te recyclen, maar op dit moment komt 90 procent van alle kauwgom op straat of in het milieu terecht.

Derdejaars designstudenten Hugo Maupetit en Vivian Fisher van de L’École de design Nantes Atlantique bedachten een manier om kauwgom van de straat te houden en te recyclen tot skateboardwielen.Ze gingen een imaginaire samenwerking aan met kauwgomproducent Mentos en Vans, producent van skateboardschoenen, en noemden het initiatief Off The Street.


Kauwgom verzamelen

De studenten hingen op drukke pekken in Nantes borden op om kauwgom te verzamelen. Wanneer het bord vol was, vermaalden ze de kauwgom samen met het bord van polymethylmethacrylaat (PMMA). De kauwgom zelf is niet stabiel genoeg om er een verwerkbaar materiaal van te maken. 

Via spuitgieten, een productiemethode waarbij ze het gesmolten mengsel onder hoge druk in een mal spuiten, worden de skateboardwielen gevormd. Als de wielen versleten zijn, worden ze opnieuw vermalen en gesmolten tot nieuwe banden.

De techniek is alleen getest op kleine schaal. Als alles werkt, willen Maupetit en Fisher het materiaal ook gaan gebruiken voor de kleding- en auto-industrie.

Daarvoor is nog een lange weg te gaan. ‘Voorlopig is daar het maken van schoenzolen de enige levensvatbare toepassing’, denkt Maupetit.


Tekst: SIja van den Beukel
Foto: Hugo Maupetit en Vivian Fisher

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.