Eureka

Dit najaar komt een modulaire schoen op de markt waarmee je niet alleen kunt skiën, maar waar ook goed op is te lopen.

Wie dit jaar op wintersportvakantie is geweest, zal zijn geconfronteerd met de tekortkomingen van de conventionele skischoen. Die is optimaal ontworpen voor de skisport, maar niet voor het lopen van en naar de skilift. Het Zwitserse bedrijf Dahu introduceert komend najaar een skischoen waarmee je wel comfortabel kunt lopen, dankzij een modulaire opbouw.
 

Groevenpatroon

De skischoen bestaat uit twee delen. De basis is een hoge, flexibele schoen die je met veters dichtmaakt. Deze schoen is gemaakt van leer met een zool van isolerende lagen kurk en rubber.

Het groevenpatroon van de zool past precies in dat van het tweede schoendeel, de harde buitenkant die nodig is voor het skiën of snowboarden. Dit zou moeten zorgen voor een optimale overdracht van de lichaamsbewegingen naar de ski’s of het snowboard.
 

Optimale pasvorm

Het buitenste schoendeel bestaat uit een basisdeel met scharnierende delen aan de voor- en achterkant. Dit zijn hardere schaaldelen die de benodigde stijfheid bieden. Ze worden met aluminium klemmen vastgezet en omsluiten nagenoeg de ­gehele voet en enkel.
 


Uitsparingen laten nog wat vrije ruimte om pijnlijke drukpunten op de voet te voorkomen. Bovendien zijn de klemmen verstelbaar om de optimale pasvorm te kunnen creëren.
 

Verschillende modellen

De skischoen komt in verschillende modellen op de markt, voor zowel heren als dames. Afhankelijk van het model weegt de flexibele binnenschoen tussen de 740 en 900 gram de hardere buitenschoen tussen de 1220 en 1360 gram.
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.