Eureka

Samen slapen in een tweepersoonsbed is geen garantie voor een goede nachtrust. Sommige mensen doen geen oog dicht doordat hun partner ’s nachts ligt te woelen of te snurken. Het Amerikaanse bedrijf Sleep Number introduceert het ­360 Smart Bed, dat zich aanpast aan het slaapgedrag van mensen.

Dit moet ze helpen om sneller in slaap te vallen en comfortabeler de nacht door te komen. Ook heeft het slimme bed een trucje in huis om snurkers tot bedaren te brengen.


Warme voeten

Om zijn werk te kunnen doen, leert het bed om te beginnen de routine van zijn gebruikers. Zo zorgt het systeem ervoor dat het voeteneinde van het bed op het juiste moment wordt voorverwarmd. Mensen zouden namelijk sneller in slaap vallen als ze warme voeten hebben.

Verder meet zogenoemde Sleep IQ-technologie met een aantal biometrische sensoren gedurende de nacht onder meer de hartslag, de ademhaling en de bewegingen van de gebruikers. De matras van het 360 Smart Bed is voorzien van twee luchtkamers, die tijdens het slapen de contouren en daarmee de drukpunten afstemmen op de houdingen van de twee ­gebruikers om het slaapcomfort te vergroten.
 

Snurkdetectie

Daarnaast kunnen de biometrische sensoren volgens Sleep Number snurken detecteren. Ligt een van de twee gebruikers ronkend op zijn rug, dan tilt het bedframe de matras aan het hoofdeinde iets rechtop. Het hoofd van de snurker onder een hoek van 7 ° zetten, zou een gemiddelde snurker tot bedaren moeten brengen.

Gedurende de nacht registreert het 360 Smart Bed het slaapgedrag en de slaapfases van de gebruikers. Zo zorgt de wekker ervoor dat het alarm afgaat tijdens de lichte slaapfase en niet tijdens de diepe slaap en de REM-slaap, om te voorkomen dat mensen suf, vermoeid en gedesoriënteerd ontwaken.

Op basis van honderden metingen kun je ’s ochtends een weergave van de slaapkwaliteit bekijken op de bijbehorende app. Zo kun je ook bijhouden wat bijvoorbeeld de effecten van een dieet of meer beweging zijn op je slaapgedrag.


Tekst: ing. Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.