Eureka

Notulen uitwerken of interviews transcriberen is een tijdrovend klusje. Opnameapparaat Plaud doet het niet alleen binnen vijf seconden, maar vertaalt de informatie ook nog eens in een samen­vatting, bullets of een to-dolijstje. 
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Het opnameapparaat Plaud Note is slechts 7,6 bij 5 centimeter, minder dan drie millimeter dik en kan met een magneet achter op een telefoon worden bevestigd.

Een druk op de knop start de opname en een schakelaar wisselt tussen opname van telefoongesprekken en omgevingsgeluid. Plaud kan dertig uur achter elkaar opnemen en heeft een geheugen van 64 gigabyte (480 uur opnamen). 


ChatGPT-functie

Toch zitten de unieke eigenschappen van het apparaatje niet in de hardware maar in de functies van ChatGPT. Daarmee maakt het opnameapparaat niet alleen hoge kwaliteitsopnamen met noice cancelling-algoritmen, maar verwerkt het spraakopnamen binnen vijf seconden in een vorm op aanvraag, zoals notulen, agenda-afspraken of mindmaps.

Gratis is Plaud niet. Los van de aanschafkosten van 140 euro, heeft de gebruiker een abonnement nodig van 8,80 euro per maand om toegang te krijgen tot de functies van ChatGPT, zeshonderd minuten aan opslag­ruimte en transcripties in 57 talen.Privacy

Plaud Note is open over het privacybeleid en zegt de veiligheid van gebruikers voorop te stellen. Geluids­opnamen zijn versleuteld en niet toegankelijk voor de servers van Plaud, alleen de gebruiker kan de transcripties raadplegen, én ChatGPT.

Open AI, het bedrijf dat ChatGPT ontwikkelt, kan de inhoud van de geluids­opnamen namelijk wel gebruiken om de modellen te trainen die ChatGPT aandrijven.


Regelgeving

Ook is het verstandig om voor het gebruik van Plaud voor telefoongesprekken eerst even de regelgeving te raadplegen. In sommige Amerikaanse staten is het namelijk wettelijk vereist dat alle partijen van opnamen op de hoogte zijn. In Nederland is dat echter niet het geval, slechts één partij hoeft op de hoogte te zijn van een opname van een telefoongesprek. Vanaf dezse maand is Plaud Note leverbaar.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Plaud

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.