eureka

Het aantal insecten in Nederland neemt al jarenlang schrikbarend af. Toch zijn er nog genoeg vliegen, muggen en wespen om bbq’ers en picknickers in de zomer het leven zuur te maken.

Het Spaanse bedrijf InnovaGoods ontwikkelde een simpel apparaatje om vliegende insecten weg te houden bij voedsel. Ze zijn niet alleen irritant, maar kunnen het eten ook besmetten.

De insectenverjager lijkt op een kleine ventilator die ondersteboven op de eettafel wordt neergezet. De ronddraaiende kop is voorzien van twee flexibele bladen van twintig centimeter lengte.
 

Holografische stippen

Op de bladen staan holografische stippen die het invallende licht weerkaatsen. Door de roterende beweging kaatsen de lichtstralen alle kanten op. Dit schrikt de insecten af, waardoor ze de andere kant op vliegen.

Het eten op tafel lijkt door de ronddraaiende bladen ook moeilijk bereikbaar voor de picknickers. Maar de bladen zijn zacht en stoppen met draaien zodra je met je hand de ronddraaiende beweging onderbreekt. De kleine insectenverjager is dus vriendelijk voor zowel mens als insect.

Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Innovagoods

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.