Eureka

De ideale sportjas beschermt tegen regen en kou, maar biedt wanneer nodig ventilatie en koeling. Nike ontwikkelde met de Aerogami een sportjas die automatisch ventileert als de drager begint te zweten.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Er zijn legio jassen op de markt met handmatig instelbare ventilatieopeningen. Daarnaast hebben verschillende ontwerpers en fabrikanten al geprobeerd om het ventileren te automatiseren met een reeks aan technische oplossingen. Het door Nike bedachte systeem is daarvan het meest eenvoudig en doeltreffend, zonder gebruik van elektronica en batterijen.


Wind- en waterbestendig

De Nike Aerogami-sportjas is gemaakt van wind- en waterbestendig materiaal. Op de borst en op de rug zit een aantal ventilatieopeningen met daaronder lange banen. In deze banen is een materiaal verwerkt dat fysiek reageert op vocht.

Wanneer er door zweten van de drager vocht op komt, trekt het materiaal de lange banen naar binnen waardoor de ventilatieopeningen opengaan. Als de drager weer afkoelt en het zweet opdroogt, sluiten de openingen zich weer.


Genderspecifieke varianten

Nike heeft genderspecifieke varianten van de Aerogami-sportjas ontwikkeld op basis van data van de verschillende zweetpatronen van mannelijke en vrouwelijke hardlopers.

Bij vrouwen zijn de ventilatieopeningen bijvoorbeeld aangebracht rondom de plek van de sport-bh. Deze variant, de Nike Run Division Aerogami Jacket, is net op de markt gekomen. Later dit najaar volgt een variant voor mannen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Nike

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.