Eureka

Met een bodycam is bewijsmateriaal vast te leggen, maar agenten zijn ook blij met het de-­escalerende effect dat de camera in lastige situaties blijkt te hebben. Het Nederlandse Slimdesign maakt er een voor gewone burgers.  
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Slimdesigns PhoneCam is een kleine cameramodule die zichtbaar op borsthoogte kan worden gedragen, bijvoorbeeld op een T-shirt, trui of jas. De module is voorzien van een breedbeeldcamera met een resolutie van 1080 pixels, een opnamesnelheid van dertig beelden per seconde en een microfoon; 4G, 5G en wifi zitten er ook op. 

Naast de camera zit een knop. De drager kan in een potentieel bedreigende situatie op de knop drukken, waardoor de camera in standby-modus gaat. Omstanders kunnen dit zien aan wit oplichtende ledlicht rondom de knop.


De-escalerend effect

De aanwezigheid van een camera zou de-­escalerend moeten werken. Is dit niet het geval, dan kan de PhoneCam-drager nog een keer op de knop drukken: nu licht de ledring rood op en is de camera echt aan het opnemen.

Eenmaal geactiveerd stuurt de PhoneCam de video en audio direct naar een cloudserver, waar ze worden opgeslagen als mogelijk bewijsmateriaal. Daarnaast stuurt de PhoneCam via de app een melding aan een vooraf ingestelde noodcontactpersoon.



Meekijken met de camera

Die kan via de app meekijken en -luisteren met de livestream van de camera. Ook zijn de locatiegegevens zichtbaar op een kaart en kunnen de twee personen via de app met elkaar praten.

Via een kleine standaard kan de PhoneCam op een fietsstuur of op het dashboard van een auto worden geplaatst. De PhoneCam kan ook aan een muur worden bevestigd of worden gebruikt als deurbel met beveiligings­camera.


Innovation Award 2024

De PhoneCam won onlangs op de Consumer Electronics Show in Las Vegas de Innovation Award 2024. Slimdesign zoekt partners om de PhoneCam wereldwijd op de markt te brengen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: SlimDesign
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.